Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Zdravlje

Deca i muzika

Mnoga naučna istraživanja dokazala su da muzika deluje stimulativno na dečji mozak, da podstiče njegovu aktivnost i budi kod dece lepe emocije. Takođe, iskustvo sviranja nekog muzičkog instrumenta deluje podsticajno na razvoj verbalnih sposobnosti kod dece, na poboljšanje pažnje i pamćenja.

Kada je pravo vreme za prve časove sviranja?

Ako je dete muzički obdareno, njegov talenta se lako može uočiti još u najranijem detinjstvu. Razvojni nivo na kome se dete nalazi i intenzitet njegovog interesovanja za muziku treba da budu ključni pokazatelji kada i dali detetu treba omogućiti časove u muzičkoj školi. Najčešća praksa muzičkih škola je da uključuju polaznike na uzrastu od 7 do 9 godina,. Pored toga, stručnjaci kažu da bi bilo poželjno da mališan koji kreće na časove ume da razlikuje brojeve od slova, mada to nije obavezan kriterijum. Neka deca kod kojih se prepoznaje veliki talenat mogu i na nižem uzrastu da se uključe u proces muzičkog obrazovanja, ali je to pre svega uslovljeno detetovim interesovanjem i mogućnošću da održi pažnju tokom jednog školskog časa.

Kada je u pitanju izbor instrumenata, roditelji treba da osluškuju želje deteta. Za decu mlađeg uzrasta pogodni su žičani instrumenti, pre svega jer se mogu kupiti u veličinama koje su upravo prilagođene najmlađima, a takođe i klavir. Sa druge strane, za duvačke instumente je neophodna veća fizička snaga. Dete obično od osme godine ima dovoljno snage da proizvede zvuk na flauti ili klarinetu. Međutim, za saksofon, trombon ili trubu je potrebno da mališan ojača još malo, tako da se sviranje ovih instrumenata preporučuje tek nakon desete godine.

Kako probuditi zainteresovanost deteta za muziku?

Zainteresovanost dece za muziku bude njihovi roditelji. Ako mame i tate žele da njihova deca vole muziku i da budu muzikalna, uz samo malo truda i pravilan pristup mogu značajno doprineti tome. Još dok je u maminom stomaku, beba može da čuje zvuke iz spoljašnjeg sveta, pa tako može da sluša i muziku. Kada se rodi, ona će već u izvesnoj meri biti naviknuta na lepe note i prijaće joj pesme koje je njena mama slušala tokom trudnoće. Već tada roditelji mogu početi da kod svoga deteta razvijaju afinitetete ka muzici.

Detetu mlađeg uzrasta puštajte najlepše dečje pesme, a ono će vremenom pokazati interesovanje i za druge muzičke žanrove. Tako će veoma brzo muzika postati neizostavan deo detetove svakodnevice. Malo dete koje je naviknuto na slušanje muzike biće oduševljeno ako na poklon dobije CD sa svojim omiljenim pesmama, a kad malo poraste, odlazak na neki dobar koncert biće nezaboravna avantura za njega. Takvom detetu muzika će biti i odlična zabava tokom dužeg putovanja. Ako putujete sopstvenim autom, pustite detetu omiljene pesme i pevajte ih naglas zajedno sa njim. Tako će vreme u vožnji brže proći i detetu i vama. Odvedite dete u prodavnicu muzičkih instrumenata i odsvirajte po koju notu na gitari, klaviru, harmonici ili bilo kojem drugom instrumentu. Deca koja često slušaju muziku stalno vežbaju i oštre svoj sluh, pa će veoma brzo naučiti da prepoznaju na kom instrumentu su odsvirani određeni tonovi.

Ipak, drage mame i tate, za početak upoznate vašeg mališana sa magičnim svetom muzike. Neka omiljene pesme budu sastavni deo njegove svakodnevice, a radost koju bude lepe note vaše dete će uvek rado podeliti sa vama. To je najbitnije. A odluku o tome da li treba da ide u muzičku školu morate doneti shodno detetovim željama.

Ukoliko samo izrazi želju da uči da svira neki instrument upišite ga, ali mu jasno dajte do znanja da ako krene u muzičku školu treba i da je završi. Deca često menjaju mišljenja i interesovanja, pa se neretko dešava da već nakon nekoliko časova više ne žele da pohađaju muzičku školu ili se opredeljuju za neki drugi instrument koji ih ranije nije privlačio.

Može se desiti i da dete koje je talentovano uoššte ne želi da uči da svira. U tom slučaju najgore je vršiti pritisak na njega da po svaku cenu mora u muzičku školu. Pustite ga neka preskoči jednu godinu. Možda će već naredne samo insistirati da počne sa časovima gitare, klavira, violine ili nekog drugog njemu omiljenog instrumenta.

Upala sinusa – jesenje temperaturne oscilacije glavni uzročnik

Zbog čestih i drastičnih promena vremena i oscilacija temperature, kao i zbog raširenosti virusa, jesen je najkritičnije doba za one koji pate od oboljenja sinusa. Ljudi koji su skloni kijavicama i prehladama lako zakače viruse, na koje se odmah nadovezuje i upala sinusa. Bol u čeonom delu glave, u predelu korena nosa, osećaj pritiska i zapušenosti u nosu i glavi, slivanje sekreta niz ždrelo, glavni su simptomi sinusitisa.Najčešći uzroci upale sinusa i sluznice nosa su alergijske ili virusne prirode. Nakon duže zapuštenosti nosa, alergijska kijavica se često može iskomplikovati virusnom ili bakterijskom infekcijom. Osobe sklone alergijskim kijavicama u periodu kada je koncentracija polena u vazduhu veća treba da koriste terapiju koja ublažava otok upaljene sluzokože i poboljšava prohodnost nosnih hodnika i samim tim pročišćava i sinuse. Jasni znaci da je infekcija prerasla u bakterijsku jesu pojava žućkasto-zelenkastog sekreta i povišena temperatura.

Sluznica sinusa može da bude i pod hroničnom upalom. Tada su prisutni osećaj težine i pritiska u predelu nosa, lica i čeonog dela glave. Sekret se neprestano sliva niz ždrelo, veći deo godine oboleli ne izlazi van kuće bez maramica, a bez kapi za nos ne odlazi na spavanje.

Opširnije...

Kako pripremiti telo za trudnoću – 10 važnih stvari koje treba preduzeti

Kako pripremiti telo za trudnocuZa svaku ženu biće dovoljno uvesti tek nekoliko malih izmena u životne navike, kako bi njeno telo bilo dobro pripremljeno za napore kojima će biti izloženo tokom drugog stanja. Tako će žena, uz samo malo odricanja obezbediti normalnu i zdravu trudnoću i znatno umanjiti rizike od brojnih komplikacija koje mogu nastati usled nepravilne nege tela i neadekvatne ishrane. Ovih 10 pravila bi svaka buduća trudnica trebala da se pridržava.

1. Promenite navike u ishrani         

Pre nego što ostanete u drugom stanju, dobro razmislite šta se to sve nalazi na Vašem svakodnevnom jelovniku. Obavezno korigujte svoju ishranu, a to će Vam u trudnoći biti najlakše jer svaka žena želi dobro svom detetu, pa joj neće biti teško da povede malo više računa o sebi, a samim tim i o bebi u svom stomaku.

2. Povećajte energetske zalihe svoga tela

Na Vašem jelovniku se, pre svega, trebaju naći namirnice sa bogatim sadržajem vitamina B12 i gvožđa, koje su korisne jer trudnici obezbeđuju optimalnu količinu energije i tako stimulišu razvoj ploda. Jedite jaja, crveno i belo meso, ribu i zeleno lisnato povrće. Obzirom da doprinose boljem snabdevanju tkiva kiseonikom, ove namirnice umanjujuj umor. Pored toga, one će sprečiti anemiju koja se javlja nakon graviditeta usled gubitka značajnih količina krvi tokom samog porođaja.

Opširnije...

Autogeni trening

Autogeni treningAutogeni trening je sopstveno vežbanje-tehnika relaksacije, priznata za borbu protiv stresa.Pored opuštenosti utiče na rad srca, normalno disanje i za rad perfernih krvnih sudova.Normalizuje rad unutrašnjih organa i oslobadja organizam od mentalne napetosti.Cilj autogenog treninga je biološki disponirano stanje bez narušavanja psihofizičke ravnoteže, duboke opuštenosti.Relaksacione vežbe utiču na nervni sistem i tako se menja rad srca, disanje, visceralni organi.Autogeni trening ne zahteva nikakvu opremu i dovoljno je ovojiti samo 5 minuta za te vežbe.Kada se prepozna dejstvo, postaje svakidašnja navika.Indikovan je za ljude koji su pod stresom, naporan rad, situaciju besa i straha, za panične napade, depresiju, bolesti zavisnosti, za sportiste kojima je potrebna duboka koncentracija i održavanje pažnje u dužem vremenskom periodu.

Fontanela na glavi odojčeta

Kada dobiju prvo dete, roditelje zna da uplaši udubljenje na bebinoj glavi, pa se u panici raspituju šta nije u redu i šta da rade. Fontanele, kako se zovu ova normalna meka udubljenja na glavi novorođenčeta i odojčeta, čine prostor između kostiju lobanje koje još nisu srasle. Široke su i duboke od jednog do dva centimetra.
Fontanela nastaje zato što se tokom trudnoće kosti lobanje razvijaju odvojeno, a ne kao jedna kost. Nalik su slagalici sastavljenoj od nekoliko kostiju koje se vremenom približavaju i spajaju.
– Neke kosti se spajaju pre, a neke nakon rođenja deteta, čime se omogućava nesmetan rast mozga bebe. Zahvaljujući slobodnim prostorima fontanela, moguć je ubrzan rast mozga, koji se dešava u prvoj godini života.

Opširnije...

Spremnost deteta za orijentaciju

sta je levo a sta desnoMotorički razvoj je preduslov da dete zna pokazati gde se nalaze pojedini organi.Mališani oko treće godine uzrasta još nemaju dovoljno razvijen mozak da bi shvatili različite pojmove.Kada već dete zna pronaći delove svog tela počinje da razume i pojmove: napred-nazad, gore-dole, unutra-napolju.Pravo vreme za učenje je nakon druge godine života i tada već može razviti osećej za desnu i levu stranu tela, ruke, noge.Ta činjenica  je važan preduslov za učenje pisanja i čitanja kao i za uspeh.Kroz igru treba sa detetom vežbati zadatke i imenovati kojom rukom će obaviti, da bi lakše savladalo orijentaciju na samom telu, u mestu-lokalu gde se nalazi.Možemo dati dobar tip da stavimo nalepnicu sa raznim likovima, ali uvek samo na desnu ili samo na levu ruku.Tako podstičemo deteda lakše savla da orijentaciju ruke.Treba često opisati situaciju sa kojom rukom drži kašiku, olovku, čašu iz kojeg pije mleko ili vodu.

Strana 1 od 75