Sledeći lekovi ne smeju da se kombinujuPrilikom uzimanja više vrsta lekova, treba da se pripazi na dobru kombinaciju lekova.Razni lekovi mogu da sadrže slične supstance i njihovo istovremeno uzimanje dovodi do neželjenih dejstva.Neki lekovi mogu da izazovu stomačne probleme, pospanost, mučninu, vrtoglavicu, krvarenje, oštećenje nekih organa (želudac, jetra, jednjak).
Pre upotrebe lekova uvek treba pročitati tačno uputstvo.
Analgetici i sedativi: zajedno mogu biti vrlo opasni.To su lekovi protiv bolova i grupa lekova za smirenje-grupa benzodijazepamina koje mogu izazvati trovanje.Jače doze usporavaju rad srca i disanje.
Antitusici i antihistaminici: ovi lekovi imaju identičan sastav i obe mogu zajedničko izazvati sedativni efekat.Ta kombinacija izaziva pospanost što je vrlo opasno kod vožnje i rad sa mašinama.
Antikoagulansi i Aspirin istovremeno uzimanje povećava šanse za nastanak unutrašnjeg krvarenja a može izazvati i spoljašnje krvarenje.Aspirin ublažava bolove zatim smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.
Antidepresivi i analgetici: kombinacija ove dve grupe lekova mogu dovesti do krvarenja u želucu ili u jednjaku.Ti lekovi utiču na nivo seratonina u mozgu, pa njihovo zajedničko dejstvo izaziva uznemirenost, ubrzan rad srca, disajne probleme zatim povišenu temperaturu tela.
Acetisalicilne kiseline (ASA): to su lekovi aspirin, kardiopirin, andol.Ovi preparati ne mogu se koristiti sa NSAIL lekovima.To su lekovi diklofen, ketonal, brufen.Mogu da prouzrokuju krvarenja iz digestivnog trakta.
Antikoagulansi i oralni glikokortikoidi i inhibitori zatim preuzimanja serotonina.Mogu da povećavaju krvarenja u digestivnom traktu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.