Vitamini i minerali dodatak ishraneVitamini su različita organska jedinjenja, koje su neophodne za normalan promet hranljivih materija u organizmu u malim količinama za održavanje zdravlja.Nedostatak vitamina dovodi do hipovitaminoze ili avitaminoze tj.teških poremećaja.
Količine vitamina mere se u miligramima ili mikrogramima zatim tzv.internacionalnim jedinicama.
Obeleženi su slovima latinske azbuke uz slovo, ili se dodaju i brojevi.Treba naznačiti provitamine koje  pod odredjenim uslovima pretvaraju se u vitamine.Ti uslovi mogu biti enzimi ili dejstvo ultraljubičastih zrakova.
Vitamine delimo na rastvorljive u mastima-liposolubilni vitamini ili oni koji se rastvaraju u vodi-hidrosolubilni vitamini.
Svim bebama je važno dozirati preparate gvoždja od 3-6 meseci života kao preventiva 1-2 mg/kg telesne težine na dan.Davanje gvoždja se primenjuje kod dece rodjene sa malom telesnom težinom, koja su rodjena pre termina, kod blizanačke trudnoće, koje su imale izraženu novorodjenačku žuticu.Deci u prvoj godini života daje se vitamin D.Razni multivitaminski preparati primenjuju se kod dece koji imaju hroničan proliv, resekcije creva, nepodnošiljivost neke hrane (alergije) npr.na proteine kravljeg mleka, matabolitička oboljenja, epilepsije, učestale kovulzije.
Deca moraju uzeti suplemente ako su na vegetarijanskoj ishrani.Ova vrsta ishrane je izmišljanje roditelja što je veoma pogrešno jer je detetov organizam u razvoju.To nije savet lekara, već roditelji svojevoljno primenjuju takvu vrstu ishrane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.