Brojne poslovne obaveze, dugotrajno sedenje i neredovni obroci mogu znatno otežati kontrolu bolesti. Međutim, uz dobru organizaciju – i taj se problem može rešiti. Biće vam lakše i zabavnije ako tome pristupite kao poslovnom zadatku.
DIjabetes i radno okruženje
Užurbano spremanje, odlazak iz kuće bez doručka, jurnjava da se ne zakasni na posao, a zatim i zalogaji nečeg slatkog uz kafu i na pauzama s kolegama – česte su prepreke na putu ka zdravom životu.
Ipak, ni tokom radnog vremena nije teško držati se zacrtanih ciljeva.
DORUČAK
Ako dan započinjete samo šoljom kafe, lako možete izazvati pojačano lučenje hormona stresa, ali i porast nivoa glukoze u krvi. Ukoliko imate dijabetes tipa 2, a ne jedete ništa do ručka – pankreasne beta ćelije koje proizvode insulin mogu početi da gube “memoriju”. To znači da tokom sledećeg obroka neće biti insulinskog odgovora, što će za posledicu imati nagli porast šećera u krvi. A u slučaju dijabetesa tipa 1 – preskakanje obroka znači i veći rizik od hipoglikemije.
PROČITAJTE I… 5 faza prihvatanja dijagnoze
Pametna strategija
– Podesite alarm tako da se oglasi pola sata ranije nego inače, kako biste doručkovali pre posla. Izaberite činiju hranjive ovsene kaše ili integralni tost s jajima. Ako preskočite doručak, nastaće i haos u radu moždanih centara, te će vam nakon određenog vremena i sama pomisao na hranu izazvati jako lučenje kiseline u želucu. A onda se lako može desiti da preterate u jelu, kao i da posegnete za nekom zabranjenom namirnicom.
– Unapred pripremite doručak koji ćete poneti na posao. Spakujte integralne biskvite koje ćete grickati na putu do posla, kao i tunjevinu – da je na pauzi pojedete uz tost.
– Za doručak jedite hranu bogatu proteinima. Dobar izbor su jaja, mahunarke i sardine, budući da te namirnice snižavaju nivo glukoze u krvi tokom celog dana, istovremeno podstičući lučenje insulina, navodi se u rezultatima istraživanja sprovedenog pri Univerzitetu u Misuriju.
DUGOTRAJNO SEDENJE
Kad satima sedite, prestaju da se luče enzimi zaduženi za razlaganje masti. Takođe, upsorava se cirkulacija i remeti se metabolizam glukoze. Posledice su porast telesne težine i veća opasnost od nastanka noćne apneje, problema s cirkulacijom, srčanog i moždanog udara… Zbog svega toga, svakih dvadeset minuta ustanite i prohodajte.
Pametna strategija
– Nastojte da stojite što češće. Stojeći obavljajte sve radnje koje ne zahtevaju sedenje, poput telefonskih razgovora ili čitanja dokumenata.
– Koristite stepenice umesto lifta.
– Zamolite da vam se obezbedi podesivi sto za stajanje. Deo dana možete raditi i stojeći.
– Udaljite od stola stvari koje koristite. Korpu za otpatke i štampač postavite tako da budu na nekoliko koraka od radnog stola. Jer, moraćete da ustanete i prohodate kako biste bacili papir ili odštampali dokument.
– Napravite raspored kretanja. Podesite alarm tako da vas svakih dvadeset odnosno šezdeset minuta (ako ste veoma zauzeti poslom) podseća na kretanje. Kad zazvoni, popnite se uza stepenice pa siđite, a možete i preskočiti konopac nekoliko puta, ili pak uraditi deset vežbi podizanja peta stojeći uz sto, odnosno deset čučnjeva.Izvor

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.