Postoje četiri vrste dijabetesa tipa dvaŠvedski i Finski naučnici tvrde da bi dijabetes tipa dva trebalo razvrstati na četiri različite bolesti.
Rezultat ovog novog pristupa bi, kako navode, bio u znatno preciznijem određivanju grupa dijabetesa, svaka genetski različita, što bi pomoglo u boljoj terapiji.
Prema njima dijabetes tipa dva ima dve ozbiljne i dve blage kategorije u kojima se javlja. Prva od ove četiri kategorije bio bi ozbiljan nedostatak insulina, a pokazalo se da uključuje ljude s visokim šećerom u krvi, malom proizvodnjom insulina i umerenom rezistencijom na insulin. Drugi tip je ozbiljan insulin rezistentni dijabetes, uglavnom povezan sa gojaznošću. Treći je blaži tip dijabetesa povezan s debljinom, koji uključuje gojazne pacijente, ali je to kod njih manje ozbiljno stanje i uključuje ljude koji se razbole u relativno mladoj životnoj dobi. Poslednja grupa bi predstavljala blagi dijabetes nastao uled starenja, što je i najveći broj obolelih. Ove zaključke naučnici su izneli na osnovu proučavanja 15.000 pacijenata u Finskoj i Švedskoj.Izvor Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.