Petni trn-petna bodljaPetni trn je izbočenje na petnoj kosti prema dole.To je deformitet skeleta stopala.Na peti zbog opterećenosti ili dugotrajnim hodom stvara se naslaga kacifikata kao izbočnina.Javlja jak bol prilikom hoda u sredini pete.Kacifikat se dugo taloži sve dok ne predstavlja problem.Vrši pritisak prilikom hoda na okolna tetiva i nastaje bol.Češće se javlja kod osoba koje nose obuću sa visokom petom, dugotrajno stajanje, hodanje kod ravna stopala ili kod sportiste.
Simptomatologija:
Deli se u tri faze.Osnovni simptom je bol u petnoj kosti, intenzitet se menja tokom bolesti akutna, subakutna i hronična faza.
Tokom akutne faze javlja se naglo i potrebne su hladni oblozi i mirovanje.
Subakutna faza predstavlja bol prilikom hodanja ili dužeg stajanja a može i ujutru prilikom ustajanja.
Hronična faza je karakteristična po bolu u peti tokom hodanja , čiji intenzitet traje po čitav dan.
Koštano ispupčenje na donjoj strani stopala, na tabanu vezuje se za upalu plantar fascie.Petni trn i plantarni fascitis mogu se zajedno javiti ili nezavisno jedno od drugog pa čak kao simptom koji ukazuje na upale zglobova.Vrlo retko ali petni trn može biti i asimptomatičan.
Lečenje:
Vrši se fizikalna terapija.Tu se ubraja krioterapija, magnetoterapija, elektroterapija, kineziterapija, laseroterapija, ultrazvučna terapija.Postoji kao pomoćno lečenje kao prirodna terapija: hladni oblozi, kurkuma u prahu, jabukovo sirće, tinktura sa aspirinom pripremljeno sa 70% alkoholom i umotati nogu za noć.Otok i bol u peti će smanjiti injekcija Kortizola, to je jača opcija.U nekim slučajevima mora da se vrši operacija uklanjanje trna u peti.
Najmodernija terapija za petni trn je Shock Wave terapija radijalnim udarnim talasima (ESWT).Trenutno je najdelotvornija , znatno se smanjuje bol i sam kalcifikat kao i njegovi efekti na vezivno tkivo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.