Petni trn-petna bodljaPetni trn je izbočenje na petnoj kosti prema dole.To je deformitet skeleta stopala.Na peti zbog opterećenosti ili dugotrajnim hodom stvara se naslaga kacifikata kao izbočnina.Javlja jak bol prilikom hoda u sredini pete.Kacifikat se dugo taloži sve dok ne predstavlja problem.Vrši pritisak prilikom hoda na okolna tetiva i nastaje bol.Češće se javlja kod osoba koje nose obuću sa visokom petom, dugotrajno stajanje, hodanje kod ravna stopala ili kod sportiste.
Simptomatologija:
Deli se u tri faze.Osnovni simptom je bol u petnoj kosti, intenzitet se menja tokom bolesti akutna, subakutna i hronična faza.
Tokom akutne faze javlja se naglo i potrebne su hladni oblozi i mirovanje.
Subakutna faza predstavlja bol prilikom hodanja ili dužeg stajanja a može i ujutru prilikom ustajanja.
Hronična faza je karakteristična po bolu u peti tokom hodanja , čiji intenzitet traje po čitav dan.
Koštano ispupčenje na donjoj strani stopala, na tabanu vezuje se za upalu plantar fascie.Petni trn i plantarni fascitis mogu se zajedno javiti ili nezavisno jedno od drugog pa čak kao simptom koji ukazuje na upale zglobova.Vrlo retko ali petni trn može biti i asimptomatičan.
Lečenje:
Vrši se fizikalna terapija.Tu se ubraja krioterapija, magnetoterapija, elektroterapija, kineziterapija, laseroterapija, ultrazvučna terapija.Postoji kao pomoćno lečenje kao prirodna terapija: hladni oblozi, kurkuma u prahu, jabukovo sirće, tinktura sa aspirinom pripremljeno sa 70% alkoholom i umotati nogu za noć.Otok i bol u peti će smanjiti injekcija Kortizola, to je jača opcija.U nekim slučajevima mora da se vrši operacija uklanjanje trna u peti.
Najmodernija terapija za petni trn je Shock Wave terapija radijalnim udarnim talasima (ESWT).Trenutno je najdelotvornija , znatno se smanjuje bol i sam kalcifikat kao i njegovi efekti na vezivno tkivo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.