Zdravlje deteta i pasivno pušenje

Duvanski dim je psihoaktivna supstanca i zagadjivač unutrašnje sredine gde deca mogu biti izloženi.Pasivno pušenje predstavlja rizik po zdravlju jer mogu izazvati ili pogoršati već postojeće oboljenje (astmu, bronhitis, upalu ušiju, pneumoniju).
Kada žena puši u trudnoći, toksini iz duvana dospevaju u krvotok koji je plodov jedini izvor kiseonika i hranljivih materija.Manjak kiseonika utiče na rast i razvoj ploda.Pušenje tokom trudnoće udvostručuje šansu da se beba rodi pre vremena, ili sa niskom telesnom težinom.
Prevremeno rodjena beba uglavnom je teška izmedju 1600-1900 g, a neke bebe imaju znatno manju težinu i smanjen koeficijent inteligencije češće su sa poremećajima pažnje i koncentracije.Usporen je intrauterini rast pluća i prisutne su manje vrednosti plućne funkcije na rodjenju, veća je učestalost atopijske konstitucije.Hronični respiratorni simptomi (kašalj, sviranje u grudima, iskašljavanje, vizing).Time se podrazumeva česta poseta lekaru, upotreba antibiotika i veći broj hospitalizacije.
Dece iz pušačkih porodica za vreme puberteta i adolescencije propuše već za njih formiranim „stadijumom pripreme“, u sopstvenom domu, koji je početni stadijum za formiranje zavisnosti.
Pušači često otvaraju prozor u prostoriji u kojoj se puši, da bi time rešili problem, ali to nije tako, dim ostaje u kosi, koži, nameštaju, igračkama u tepihu pa i dalje smeta.
Ako želite da zaštitite decu od pasivnog pušenja pokušajte sledeće:
*zabranite pušenje u vašem domu
*zamolite pušača da izadje van prostorije
*izaberite javna mesta gde je zabranjeno pušenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.