Slab apetit kod deceApetit deteta zavisi od niza faktora:od potrebe organizma, utrošene energije, metabolizma,  bolesti, emocionalnog stresa, neredovni obroci, suviše uzimanje slatkiša i grickalica.
Bolest znatno utiče na apetit jer organizam svoju snangu troši na borbu protiv bolesti.
Emocionalni stres isto utiče na apetit deteta, kada je uznemiren ili zabrinut.Slično se dešava kada insistiramo neku hranu što ne voli, ili mu pretimo.Dečiji organizam ukoliko redovno uzima hranu neće gladovati.
Potrebe za kalorijama zavisi od uzrasta:
od 3-5 godine=1500 Kcal
od 5-8 godine=1800 Kcal
od 8-12 godine=2000 Kcal
od 12-16 godine=2400 Kcal
Mnogo je važno aktivnost deteta trčanje, igranje sa loptom, puno šetnja, fiskultura.Važno je za apetit deteta tri glavna obroka i dve užine.Slatkiši samo u malim količinama posle glavnog obroka.
Razlikujemo dve stvari apetit i glad.Glad je znak da organizmu nedostaje energija.Na rodjenju se odmah pojavljuje glad.Apetit je naučeno ponašanje vezano za zadovoljstvo, koji se razvija vremenom.
Uzroci smanjenog apetita mogu biti jednolična ishrana, zdravstveni problemi, nicanje zuba, bolovi u stomaku, nedovoljno razvijeno gutanje i žvakanje, uzimanje puno slatkiša i grickalice.
Za obrok treba koristiti razne začine koji daju ukusan obrok celer, peršun, beli luk, djumbir, ruzmarin, mirodjija.Dete treba da ima lični pribor za hranu koju on bira.Najbolje podstiče apetit narandžasta, zelena i žuta boja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.