Kila-HerniaKila-hernija nastaje zbog slabosti trbušnog zida koji može biti urodjeno ili stečeno zatim postoji i tzv.unutrašnja kila.
Vrste kila:
-preponska kila ili ingvinalna masno tkivo je deo creva koji izlazi kroz preponski kanal i može da se vidi golim okom izbočenje ispod kože u donjem delu prepona.
-femoralna-butna kila nastaje kada se masno tkivo ili deo creva prodire kroz slabosti prednjeg trbušnog zida u femoralnoj regiji.Nalazi se na unutrašnjoj strani butine i pripada preponskoj regiji.
-pupčana-umbilikalna kila nastaje zbog slabosti prednjeg trbušnog zida u predelu pupka vidi se golim okom kao izbočnina oko predelu pupka.
-želudačna kila-hiatus hernija spada u unutrašnje kile.Nastaje kada želudac kroz patološki otvor na dijafragmi koja odvaja grudnu i trbušnu duplju jednim delom u manjoj ili većoj meri prolazi u grudnu duplju.
Simptomatologija:
Kila na trbušnom zidu ili preponama vidi se kao čvorić izbočnina koji se može gurnuti u trbušnu duplju.Simptomi su sledeći:tup bol koji se pojačava prilikom naprezanja, vremenom se uvećava i sve teže se vraća nazad u trbušnu duplju.Mogu nastati i povremene opstipacije.
Dijagnoza:
Postavlja se vizuelnom kliničkom pregledom od strane hirurga, koji se dopunjuje palpacijom i ultrazvučnim pregledom.
Lečenje:
Ingvinalna, femoralna i umbilikalna kila rešava se hirurškim putem.Postoje dve vrste operacije:
1.otvorena operacija kile
2.laparaskopska operacija
Ako se kila ne leči nastaje uporan, inenzivan tup jak bol i kao komplikacija može biti opstrukcija (uklještenje), kada dolazi do strangulacije crevne vijuge što zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.