Bolest današnjice-korona virusKorona virusi su velika porodica virusa, koji mogu izazvati bolest kod ljudi, životinja i ptica.
Kod čovečanstva uzrokuje respiratorne infekcije od obične prehlade do Respiratornog Sindroma Bliskog Istoka (MERS) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS).Novootkriveni korona virus je COVID19 zarazno oboljenje.Prvi put se pojavio u Kini u gradu Wuhan u provinciji Hubei.
Put prenošenja je od osobe do osobe nastaje kapljičnim putem iz nosa, usta, zadaha, kašlja, kijanja, sa dodirom predmeta zaraženim ovim virusom.Dodirivanjem svoje oči, usta, nos i direktnim kontaktom-rukovanjem.Zato je važan rastojanje od 1,5-2,00 metra od svake osobe.Inkubacija traje od 1-14 dana.
Simptomatologija:
Visoka temperatura, groznica, kratak dah, suv nadražaljni kašalj, curenje nosa, bronhitis i pneumonija.
Starija populacija od 65 godina pa nadalje je vrlo ugrožena usled pada imuniteta i već sa ostalim medicinskim bolestima kao što je visok krvni pritisak, sečana, bubrežna, plućna oboljenja, astma, dijabetes, autoimuni bolesti, kancer.Zato stariji sugradjani od 65 godina starosti treba da su u kućnu izolaciju bez posećivanja supermarketa, pijace, parkova, crkve, priljatelja.
Mere zaštite su:
Redovno pranje ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, upotreba antiseptika na bazi alkohola.Pridržavanje dobre respiratorne higijene, korišćenje maske na licu, pokriti nos i usta u zatvorenoj prostoriji i nošenje zaštitne rukavice.Kada kijate, kašljete usta treba pokriti maramicom ili laktom.
Infekcija korona virusom je blaga za decu i za mlade osobe, ali i za njih važi pravilo dobra respiratorna higijena.
Lečenje:
Antibiotici se ne smeju koristiti na svoje ruke.Lek i vakcina do danas ne postoji niti nikakav antiviralni lek.Osobu sa ozbiljnim simptomima treba hospitalizovati.
Šta ne treba raditi što mogu biti štetne:
Pušenje,alkoholisanje, uzimati antibiotike, nošenje više maski, ne uzimati tradicionalne biljne lekove.
*Ako sumnjate da ste zaraženi korona virusom zovite lokalnu instituciju javnog zdravlja za dobijanje pouzdane informacije.
-Na uništenje korona virusa hladno vreme i sneg nema uticaja.
-Kupanje vrućom vodom ne sprečava korona virusu bolest.
-Ultraljubičastu lampu ne treba koristiti za sterilizaciju ruke, može samo izazvati iritaciju kože.
-Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom nema svrhe.
-Konzumiranje belog luka neće vas zaštititi od korona virusa.
-Komarci nisu prenosioci korona virusa.
Na kraju veliko hvala pre svega našem Predsedniku i Vladi Republike Srbije za organizaciju, epidemiolozima, svim lekarima, medicinskim sestrama i medicinskom osoblju, radnicima u službi unutrašnjih poslova, vojnicima, volonterima i svima onima koji brinu o zdravlju naroda.Treba ih poslušati jer rade danonoćno, da bi sačuvali živote naših gradjana.
BUDIMO ODGOVORNI PREMA SEBI I DRUGIMA.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.