Znakovi koji upućuju na manjak vitamina u organizmuOrganizam nam uvek šalje signale, upozorenja kada nešto nije u redu.Tada je reč uvek o nedostatku odredjenih vitamina.Slab unos vitamina u organizam priprema teren da se bolest lakše pojavi, tada organizam teže ili slabo obavlja funkcije.
Pokazatelji nedostatka vitamina su sledeći:
-Osip na licu i opadanje kose je znak da iz organizma fali Cink, vitamin B7 (liposolubilni) zatim vitamini A, D, E i K.Nedostatak Cinka može dovesti do problema zarastanja rana, čestom osipom, suvom kožom, stvaranja modrice.Konzumirati dosta suvog voća, mleko i mlečne proizvode, integralne žitarica, zeleno povrće.
-Ispucali uglovi usana, ta pojava se odnosi na nedostatak vitamina B komplex posebno Riboflavina-B2, nijacin-B3 i B12 vitamina, osim toga odsustvo cinka i gvoždja.Naročito se javlja kod vegetarijanaca.Bitno je da se unosi u organizam vitamin C, kako bi se gvoždje bolje apsorbovalo.Jesti što više orašastih i morskih plodova, zeleno povrće i integralne žitarice.
-Na obrazi, ruke i bedra sa sitnim aknama javljaju se zbog nedostatka esencijalnih masnih kiselina, vitamina A i D.Prestati sa unošenjem transmasti zato jesti ribu, laneno seme, suvo voće, orašaste plodove.Naročito zbog A vitamina jesti šargarepu, batat i crvenu papriku.
-Grčevi, tupi bolovi u stopalama i nogama.Javlja se zbog manjka ili nedostatka Kalcijuma i Magnezijuma.Ukoliko trenirate gubite veću količinu hidrosolubilnih vitamina i javlja se i prekomerno znojenje.Konzumirati orašaste plodove, zeleno povrće, morske plodove i voće.
-Peckanje, svrab i ukočenost u rukama i nogama.Nastaje usled nedostatka B vitamina tačnije vitamina B6 i B9 (folna kiselina) i B12.Ovi vitamini utiču na periferne nervne završetke u koži.Navedeni simptomi mogu biti praćeni sa umorom, anemijom, hormonalnim disbalansom, iscrpljenosti i depresije.Zato treba konzumirati zeleno povrće, mahunarke, jaje, orašaste i morske plodove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.