Šta je uzrok štucanja?Štucanje-(singultus) nastaje grčenjem dijafragme odnosno nadražaj nerva poznatog kao nervus phrenicus.Dijafragma je mišićna prepreka izmedju trbuha i grudnog koša.Osnovna funkcija je u disanju usled njene kontrakcije dolazi do širenja pluća i ulaska vazduha.Nevoljna kontrakcija dijafragme praćen je naglim zatvaranjem glasnih žica, koja manifestuje karakterističan „hik“ zvuk.Poznat je kao sinhrono lepršanje (flater) dijafragme.
Akt štucanja se izvodi refleksnim putem, spontano nestaje i uglavnom kratko traje.Retko se dešava da štucanje traje duže vremena od par nedelja do mesecima.
Kao uzroci štucanja navodi se nadražaj dijafragme, refluks, usled brzog konzumiranja obilnog obroka, hladnih pića, začinjenih ljutih jela ili gaziranih napitaka.U nastanku štucanja učestvuje i vruća hrana, prejedanje, poremećaj elektrolita, kao posledica uzbudjenja, stresa, brzo pričanje i puno gutanje vazduha.
Šta kad beba štuca
Kod bebe mladje od godinu dana, štucanje je normalna pojava.Uglavnom je izazvana gutanjem vazduha tokom hranjenja.Podrigivanjem se rešava taj problem.
Neke bolesti kod odraslih osoba mogu uzrokovati štucanje to su:upala pluća, poremećaj jednjaka, alkoholizam, upala jetre i žučnog sistema, nakon operacije.
Šta možete uraditi:piti čašu vode, zadržati dah, zagristi krišku limuna, disati u papirnu kesu, privući kolena do grudi, kontrolisati disanje.
Kada jednostavne metode ne koriste u lečenju štucanja treba pokušati sa lekovima od strane ordinirajućeg lekara i to su sledeći lekovi: Phenobarbiton, Karbamazepin, Haloperidol, narkotici.Osim toga uzimanjem antacida sa magnezijumom, jer antacid neutrališe kiselinu nastala u želucu i moguće je da se ukloni štucanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.