Interakcije leka i alkoholaAlkohol kao najviše korišćena „društvena prihvatljiva droga“, ima sociološki i toksikološki značaj i uticaj na zdravlje ljudi.Postoje brojne interakcije lekova i alkohola.Kada se uzimaju lekovi upotrebu alkohola treba isključiti.Bilo koje alkoholno piće i u malim količinama može izazvati štetne interakcije.Metabolizam alkohola isto kao i većina lekova u najvećoj meri odvija se u jetri.
Oksidacija alkohola se vrši na dva načina:
1.Pod uticajem enzima alkoholne dehidrogenaze prelazi u acetaldehid, zatim pretvara se u acetat i to je pravi metabolički put.
2.Usled mikrozomnih enzima jetre.Od toga opasniji put je kada koncentracija alkohola u krvi visoka, to nastaje kod hronične upotrebe tj.hronična intoksikacija.Kod takve upotrebe alkohola indokuje aktivnost enzima jetre, koji učestvuje u metabolizmu lekova, Time se smanjuje efikasnost dejstva.
Simptomi-znaci interakcije alkohola i lekova su:
*Vitalne funkcije:hipotenzija, tahikardija, otežano disanje
*Gastrointestinalne tegobe: bol u abdomenu, mučnina, povraćanje
*Neurološki sistemi: konfuzija vrtoglavica, poremećaj vida, slabost, pulsirajuća glavobolja
*Kožne promene: znojenje, svrab, crvenilo lica i grudnog koša.
Postoji takozvana disulfiramska reakcija, to je najčešći oblik interakcije antibiotika i alkohola.Ukoliko se uzima antibiotik, ne sme se uzimati alkohol, niti biljne kapi-tinkture koji sadrže alkohol, pa čak ni lokalno primljen.
Alkohol deluje depresivno na CNS delovanje svih lekova čije se dejstvo zasniva na inhibiciji CNS-a ima sabirni efekat sa alkoholom.
Još jedan važan podatak da alkohol izaziva masovnu redistribuciju krvnog toka u pankreasu i time više krvi dospe do dela pankreasa, koji luči Insulin i pojačano lučenje insulina izaziva hipoglikemiju koja može biti fatalna.
Posle ovog teksta i dalje mislite kada pijete lekove i pomislite da jedna čašica alkoholnog pića neće naškoditi, onda ste u velikom problemu, ali odluka je na vama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.