Važni saveti za pacijente sa dijabetesom u doba korona virusaOsobe koje boluju od dijabetesa podložnije su različitim virusnim infekcijama, te se tako posebne preporuke upućuju i u vreme pandemije virusa Covid-19. Lekari preporučuju strogu disciplinu kojom se dijabetes može regulisati. Disciplina podrazumeva praćenje nivoa šećera u krvi, nivoa ketona u urinu, higijenu ishrane i fizičkih aktivnosti. Jedno od stanja koje može biti opasno po pacijente koji boluju od dijabetesa jeste ketocidoza, akutna komplikacija šećerne bolesti koja nastaje kao posledica deficita insulina.
Na Odeljenju endokrinologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin nije zabeležen veći broj komplikacija dijabetesa. Pacijenti se ponašaju disciplinovano i slušaju preporuke lekara. Razgovor na temu dijabetesa u doba virusa Corona19 vodili smo sa dr Tatjanom Lazić Čilerdžić, specijalistom interne medicine i subspecijalistom endokrinologije.
U kom stepenu rizika su pacijenti koji boluju od dijabetesa u aktuelnoj pandemiji virusa Covid-19?
– Osobe koje boluju od dijabetesa u osnovi nemaju veći rizik od infekcije virusom Covid-19 u odnosu na opštu populaciju ukoliko se to ne odnosi na one bolesnike imaju definisane pridružene komorbiditete kao što su kardiovaskularna oboljenja – srčana slabost, angina pektoris, stanje nakon infarkta miokarda, hipertenzija, bubrežna slabost ili stanje nakon insulta (šloga). Ukoliko dođe do infekcije virusom Covid-19 mladi pacijenti tipa 1 dijabetesa koji su insulin-zavisni imaju znatno veću sklonost ka ketoacidozama kao akutnoj komplikaciji šećerne bolesti u odnosu na pacijente tipa 2 dijabetesa koji su na terapiji oralnim hipoglikemicima ili su pak sekundarni insulin-zavisni pacijenti.Izvor

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.