Šta je uzrok štucanja?Štucanje- (singultus), nastaje grčenjem dijafragme odnosno nadražaj nerva poznatog kao nervus phrenicus.Dijafragma je mišićna prepreka izmedju trbuha i grudnog koša.Osnovna funkcija je u disanju usled njene kontrakcije dolazi do širenja pluća i ulaska vazduha.Nevoljna kontrakcija dijafragme praćen je naglim zatvaranjem glasnih žica, koja manifestuje karakterističan hik zvuk.Poznat je kao sinhrono lepršanje (flater) dijafragme.
Akt štucanja se izvodi refleksnim putem, spontano nestaje i uglavnom kratko traje.Dešava  se da štucanje kod starije populacije traje duže vrmena, od par nedelja do mesec dana.
Kao uzroci štucanja navodi se nadražaj dijafragme, refluks usled brzog konzumiranja obilnog obroka, ili poremećaj elektrolita, prejedanje, gazirani napici, vruća hrana, hladno piće, začinjena ljuta jela posledica uzbudjenja, stres, brzo pričanje i puno gutanje vazduha.
Šta kada beba štuca?
Kad je beba mladja od godinu dana štucanje je normalna pojava.Izaziva gutanjem vazduha tokom hranjenja ili halapljivo sisanje.Podrigivanjem rešava se taj problem.
Šta možete uraditi kod odraslih:Piti čašu vode zadržavati dah, zagrizti krišku limuna, disati u papirnu kesu, privući kolena do grudi, kontrolisati disanje.Kada štucanje nikako ne prestaje treba pokušati sa lekovima od strane ordinirajućeg lekara.Daje se: Phenobarbiton, Haloperidol, Karbamazepin-narkotici.Uzimanje antacida sa magnezjumom koji neutrališe kiselinu u želucu i moguće je da se ukloni štucanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.