Šta treba da uradimo pre i posle vakcinacije COVID-19Svuda u Svetu sprovode se masivni programi vakcinacije u pokušaju da se pandemija COVID-19 stavi pod kontrolom.Šta znači vakcinacija? Pripremanje tela za borbu protiv neke konkretne bolesti.Time se razvija imunitet na odredjenu bolest.
Tradicionalne vakcine pomažu pomoću oslabljenog ili neaktivnog antigena, pre nego što organizam susreće sa patogenim organizmima.Vakcinacija protiv korona virusa je nova metoda.Umesto korišćenja oslabljenog i neaktivnog antigena, one uče telesne ćelije kako da prave „šiljasti protein“ time pokreće imunu reakciju da bi se stvorila antigen koji će se boriti protiv njega.Vakcinacija protiv COVID-19 postoje više vrsta vakcine počev od Fajzer-Biontek i Moderna, koristi se deo genetskog koda virusa zatim KIneska vakcina od kompanije Sinofarm tu se ubraja ruska vakcina Sputnjik.Ove vakcine razvijaju antitela viralnog vektra sa modifikovanog verzije virusa.Vakcina se prima u dve doze, nakon prve doze za tri nedelje vrši se revakcinacija.
Prof.Dr.Branimir Nestorović pulmolog i alergolog ukazao za pripremu organizma pre vakcinacije od COVID-19 upotrebom probiotika bar dve nedelje od primanja vakcine.
Probiotici su stimulatori imuniteta i na taj način se pojačava imuni odgovor.Veoma važno nastaviti upotrebu probiotika dve nedelje nakon vakcinacije.Ovim se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbrana od infekcije.Probiotske bakterije su slične kao suplementi za podizanje imuniteta.
Stručnjaci upozoravaju da će biti potrebni meseci, ili čak godine da bi se vakcinisalo dovoljno svetske populacije protiv COVID-19, kada bi se stiglo da se vratimo u normalan život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.