Poremećaji pigmentacijiOve promene na koži mogu se manifestovati u vidu hipo, hiper i depigmentacije.Pigment melanin je odgovoran za nastanak ovih promena.U ove poremećaje spadaju albinizam, vitiligo, Wardenburgov sindrom, Piebaldismus.Sada ćemo pisati o Piebaldismusu (piebold-šaren s pegama), označava pojavu kongenitalnih belih pega na koži i u kosi.Vrlo je redak slučaj, ova anomalija se prenosi autosomno dominantno u razvoju melanocita, koji može da izazove beli zalizak.Nedostaju melanociti jer se ne stvaraju u neuralnoj kresti ili ne migriraju u kožu i u bulbusu dlake.
Klinička slika:
Promene su već prisutne na rodjenju, i ne šire se dalje.Karakteristične su Polioza (beli pramen na čelu) i multiple simetrične leukodermične makule.Lokalizacija je na čelu, grudima, trbuhu, butine i ruke.Zahvaćene površine su u vidu depigmentisanih ploča i dlaka.
Najkarakterističnija lokacija je u srednjem frontalnom delu kapilicijuma bele kose.
Kao diferencijalna dijagnoza svrstava se vitiligo javlja se kasnije u životu i promene su evolutivne.To je stečena hipopigmentacija.
Lečenje:
Sastoji se od dve vrste metode.Na specijalnim delovima koriste se kozmetičke preparate, ili hirurška korekcija „punch“ autograftom i nastaje repigmentacija-depigmentovane zone.
Medju poremećajima hiperpigmentacije to je druga strana bolesti najčešće su pege, Bekerov mladež, lentigo, mrlje boje bele kafe, melazma, mladeži ili lekovima inducirana postinflamatorna hiperpigmentacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.