Pandemijom korona virusa pooštrene su mere zaštite, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali u na otvorenom gde se okuplja veći broj ljudi.
Neki ljudi pravilno nose maske dok drugi drže na bradi, ili u vratu a ima i onih koji drže oko ruke, i koriste samo u kritičnim momentima.Maske su postale modni detalj.
Postoje hirurške, epidemiološke, respiratorne i platnene maske.
Oznaka maski su: N95, N100, P95, P100, FFP (filtering face piece) napravljene su od specijalnog vlakna.
One su podeljene u tri klase.FFP1, FFP2, FFP3 pri čemu ovi mogu sprečavati prodor čestica veličine do 0,6 mikrometra sa najozbiljnijom zaštitom koriste osobe koji rade sa obolelim ljudima.
Postoje maske s filterom oni filtriraju samo vazduh koji se udiše, ali ne i vazduh koji se izdiše.FFP2 su respiratorne maske  bez izduvnog ventila mogu da se nose 120 raznih sati.
Ove maske imaju 4 zaštitna sloja.Zaštitu pružaju do 95% od virusa i ostalih otrova iz vazduha.Otporne su na vlagu, lagano i udobno su za nošenje, nisu toksične, ne izazivaju iriraciju.Pružaju zaštitu od dima i smoga.
Epidemiološke maske sa oznakom N95, kada se koristi mora da obuhvata usta, nos i bradu.
Lastiš namestiti ispod ušiju.Treba stisnuti metalnu žicu da bi maska dobro nalegla
Najviše se nose hirurške maske u zelenoj i plavoj boji.
Pamučne maske za lice se šiju od dvoslojnih ili višeslojnih materijala.Nose se samo jedanput.Treba ih otkuvati u nekoj posudi, pa ispeglati.
Deca već u prvom razredu moraju nositi masku, one su manjeg formata prilagodjeni dečijoj glavi.Da se razbija monotonija prave se maske sa natpisima, sa crtežom instrumenata, sa fudbalom, lutkom itd.
Količina virusa kojoj ste izloženi naziva se „viralno opterećenje“, može da presudi koliko teško ćete biti bolesni.Maske nisu svemoćne, treba da se održava fizička distanca bar 1,5 meter i redovna higijena ruku.Brojne studije ukazuju na to da bi širenje virusa bilo zaustavljeno kada bi 80% čovečanstva nosilo masku.
Kako se koristi maska?
Masku treba koristiti pravilno.Pre stavljanja maske na lice, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili sredstvom na bazi alkohola.Čim maska postaje vlažna zameniti drugom.Jedna maska se koristi jednom.Prilikom skidanja maske, ne sme se dirati sa prednje strane i odmah baciti u kantu za smeće i dobro oprati ruke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.