Roseola infantumTo je zarazna bolest naziva se još exanthema subitum-trodnevna groznica-šesta osipna bolest, sixth disease.Kapljična infekcija uzričnik bolesti je humani herpes virus 6 (HHV6) grupa Herpedivirida.Javlja se kod dece do tri godine starosti od jeseni do proleća.Mesto latencije su sekretorne žlezde i retikuloendotelni sistem (RES).
Izvor infekcije je pluvačka i krv seropozitivne osobe.Za vreme primo infekcije virus se razmnožava na CD4 i T limfocitima, makrofagima, epitelnim i endotelnim ćelijama i histocitima.Za 5-7 dana javlja se neurališuća antitela IgM i viremija prestaje.
Klinička slika: inkubacija traje 10-15 dana ako je kapljični put.Bolest se naglo javlja i temperatura dostigne do 40 C stepeni, te mogu se ispoljiti konvulzije.Temperatura obično traje do tri dana po tipu continue i već četvrti dan se normalizuje i izbija se ospa.
Osipne karakteristike:
-predilekciono mesto-trup
-širi se na vratu, lice i ekstremitete
-makulozna ili makulopapulozna ospa
-vidljivi su zdravi delovi kože
-nije praćena subjektivnim tegobama
-nakon povlačenja ospe nema promena.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničke slike i laboratorijske analize vidljiva iz analize je leukopenija povećava se četvorostruko zatim titra IgG antitela, IgM i IgGAt.
Diferencijalna dijagnoza:rubeola, milijarija, urtikarija, morbili, šarlah.
Terapija:daju se antipiretici sa puno tečnosti paracetamol (Eferalgan) ili Brufen za decu.
Aspirin se ne daje deci jer može izazvati Reye sindrom.Ospa ne svrbi.Onaj ko brine o detetu treba često da pere ruke.Daje doživotan imunitet.Protiv ove bolesti vakcina ne postoji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.