Značaj oksigenoterapijeOksigenoterapija je metod lečenja medicinskom kiseonikom, kako bi se rešila ravnoteža kiseonika u plućima.Zahteva opreznost prilikom dodavanja kiseonika u organizam.Prekomerne koncentracije kiseonika su izazvana hronična oboljenja kao što je bolesti pluća, krvnih sudova, bubrega, jetre, miokarda.Primenjuje se u svim uslovima koji podrazumevaju stanje smanjene oksigenacije, kao posledica nedostatka kiseonika u udahnutom vazduhu.Naročito se vezuje u bolestima kao što je upala pluća, embolija, edem pluća, astma, pneumotoraks ili srčani udar savetuje se upotreba veće količine kiseonika. Ako je bolesnik preležalo bilo koji navedeni bolest, trebalo bi da ima aparat za kiseonik za kućnu upotrebu.Može biti i zamensko lečenje kiseonikom (u kriznim situacijama), dok se u drugim metodama lečenja ne rešava.
Glavni uredjaj koji se koristi u oksigenoterapiji je koncentrator kiseonika.Osnovna uloga koncentratora je da obogaćuje vazduh koji bolesnik udiše visokom koncentracijom kiseonika.Postoji nekoliko vrsta uredjaja koji olakšava disanje bolesnika tako električni, prenosni medicinski aspirator.Respiratorni sistem koji procesom ventilacije zahvata kiseonik iz atmosferskog vazduha i doprinosi do organizma.
Hemoglobinski sistem je drugi prenosni sistem u prenošenju kiseonika do tkiva.Kiseonik se transportuje vezan za hemoglobin.Zasićenje hemoglobinom kod zdrave osobe iznosi 97,5%.
Veliku ulogu igra i kardiovaskularni sistem jer prenosi kiseonika do tkiva koji pri minutnom volumenu srca od 5 litara doprinosi do tkiva oko 1000 mililitara u minuti.
Oksigenoterapijom je korišćenje kieonika kao lek u raznim uslovima i dozama.Smanjuje uticaj hipoksije tako što će povećati alveolarni pritisak, koji snižava učestalost i dubinu disanja, i tako dovodi do smanjenja aktivnosti srčanog mišića.
Bez kiseonika nema života sa oksigenoterapijom olakšavamo život bolesnika, koje pate od neke respiratorne bolesti.
Aparati su:koncentrator kiseonika, aspirator i CPAP uredjaji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.