Petar Pan sindromSvima nama je poznata bajka o Petru Panu dečaku koji ume da leti i nikad ne ostari.
U stvarnom životu nakon odrastanja sledi odgovornost, kao imperativ zrelosti.Ovaj sindrom nije zvanična klinička dijagnoza.To je u stvari psihološki termin, koji se odnosi, ali takvo ponašanje utiče na kvalitet života i emotivnih veza.
Petar Pan sindrom se odnosi na nespremnost, odgovornost, nezrela osoba koji važi pretežno na muški a manje na ženski pol.Ukazuje na neodgovornost, vreme mu nije važno, stalno kasni, veliki je šarmer, i ne priznaje krivicu.Brani se dečački nije spreman da odraste, da izadje iz egocentrične nezrele faze.Uživa, luta bez obaveza.Ako je u vezi čim oseti bliskost ne želi stabilnu vezu, već je to odnos majke i dete.On je uplašeni veliki dečak, menja devojke, boji se monogamije.Bavi se svojim avanturama.Ne ulaže trud kako bi se ostvarili finansijski i profesionalni ciljevi.Ne plaća račune, oslanja se na roditelje.
Veliku ulogu igraju tzv.helikopter roditelji jer svojoj majci ni jedna devojka ne odgovara, sve poslove urade umesto njega.Pružaju zaštićujuću svu sreću i želju vezuju za sebe i puste da odraste.Takve muške osobe u srednjim godinama mogu se ženiti više puta puno mladjim partnerkama, koji mu odgovaraju po socijalnoj i emotivnoj nezrelosti.Postoji zavisnost od alkohola, i drugih psihoaktivnih supstanca.
Žena na isti način može biti uspešna u poslu, perfekcionista voli izazove i zabave ne želi da odraste, želi puno udvarača, ali bira onoga koji nju neće.Seti se detinjstva jer je još uvek detinjast, pobedi svoju majku i čezne za ocem.
Nezreli Petar Pan može da privlači dva tipa žena:ozbiljnu i odgovornu, zatim drugi tip žena je ambiciozna, vredna, poslušna.
Najveći problem nastaje u vezi potomstva.Deca su obaveza ugrožavaju njegov razborušeni komoditet.Problem nastaje u dva navrata.On nikad nije spreman, mada ni ona i zato bira „veliko dete“ za sebe i time zadovoljava majčinski nagon.Drugi navrat nastaje u srednjem dobu, kada odbija“ da stari“, traži nežnost, pažnju i divlja sa narcisoidnom ponašanjem.
Jedno vreme žena ili partnerka toleriše, dok joj ne dosadi i shvata da on nikada neće da se promeni i njene potrebe nisu zadovoljene.Ukoliko žena uvidja i promeni se da bi osvojila Petra Pana, to čini iz pogrešnih motiva, da teži da bi ostvarila svoje ciljeve.Ako on to uvidja reaguje pozitivno, to je tada veza dve odrasle jedinke, ali je to vrlo retkost.Ukoliko Petar Pan i daje ostaje nezreo, tu neurotičnu vezu treba prekinuti.
Za takvu priliku je psihoterapija ili porodična terapija preporučene su od velike pomoći.Život nije bajka, treba birati ravnopravnog partnera da se zajedno bore u životu u dobrom i zlu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.