Prednost intravenske infuzione suplementacijeZa aplikaciju suplementa ili leka osnovni uslov da bude izotoničan (ista osmolarnost kao osmolarnost krvi), kiselost da bude PH vrednost kompatibilna sa PH vrednošću krvi i da primljeni suplementi budu hidrosolubilni (rastvorljivi u vodi).Dnevne potrebe za vitaminima i mineralima mogu biti drastično povećani.
To su sledeća stanja:stres, umor, pospanost, konzumiranje veće količine alkohola, cigarete, bavljenjem sporta, oporavak posle operacije, težih bolesti, hemoterapije.
Prednost intravenske infuzione suplementacije je u tome što je bioraspoloživost uvek 100%.Lek zaobilazi apsorpcionu barijeru želuca, creva, jetru nema metabolizma kroz ove organe već direktno venskim putem u aktivnoj formi aplikuje se u sistemsku cirkulaciju.
Na taj način tačno može da se izračuna doza potrebnog leka-suplementa venskim putem što dospeva u sistemski krvotok.
Količina rastvarača zavisi šta želimo da postignemo.Kod dehidratacije sa niskom pritiskom daje se veća količina tečnosti uglavnom optimalna doza je 500 ml.po jednoj dozi.Izbor rastvora treba da zasniva na osnovu elektrolitnog statusa natrijum, kalijum hlorid, kalcijum iz krvi, nalaza uree i kreatina zatim jetrenih enzima (ALT, AST, LDH, ALP, GGT, bilirubini i hematokrit).
Ukoliko nema većih odstupanja izbori su oni rastvori koji su po hemijskom sastavu slični vanćelijskoj telesnoj tečnosti i krvnoj plazmi to je Ringerov i Hartmanov rastvor.Za nadoknadu kalorije u korekcije hipoglikemije koristi se rastvori  glukoze.
Pacijentima sa visokim krvnim pritiskom ili srčanom slabošću ne preporučuje se opterećenje kariovaskularnog sistema velikom količinom tečnošću zato se aplikuje manje količine od 250 ml. ili 100 ml. po dozi, rastvor izbora je fiziološki rastvor.Intravenski se ne sme davati depo preparati, uljanih ili ampule kiselih rastvora.
Zaključak:intravenska suplementacija može biti veoma efikasna ako se primeni na pravi način.U prvoj dozi pravilan izbor rastvarača, suplemenata i lekova mogu drastično povećati oporavak bolesnika, ili zbog bolesti ili zbog dehidratacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.