Značaj bebinog hoda na prstimaKod dece u fazi prohodavanja hod na prstima-na prednjem delu stopala je dosta česta pojava.Ukoliko dete raste i razvija se nije razlog za brigu do treće godine, ali ako se nastavlja potreban je pregled pedijatra i fizijatra.Detetova obuća treba da ima čvrst i stabilan djon da skočni zglob bude fiksiran i stopalo na mestu, da nema potrebe da se diže na prste.
Postoje i patološka stanja gde je hod na prstima je deo kliničke slike.
*Skraćenje Ahilove tetive to je povezanost mišiće zadnje lože potkolenice sa petnom kosti.
Može biti skraćena i sprečava petu prilikom hoda na podlogu.
*Autizam hod na prstima je narušena sposobnost deteta da bude u komunikaciji sa okolinom.
*Mišićna distrofija može biti genetska bolest ili progresivna slabost snage mišića.Moguće da dete u početku hodalo normalno, a zbog slabosti mišića razvio se hod na prstima.
*Cerebralna paraliza, tu se radi o poremećaju kretanja, držanja tela i mišićnog tonusa.Nastaje zbog oštećenja nezrelog mozga deteta pre, tokom ili posle porodjaja.
Dete koji hoda na prstima zahteva detaljan, kompletan neurološki pregled i procenu razvoja.Radi se elektromiografija gde se meri električna aktivnost mišića i nerava.
Terapija:
Fizikalni tretman (istezanje mišića i tetiva zadnje lože)
-Proteze za noge
-gipsana longeta
-hirurško lečenje
Zaključak:
Kod potpuno zdrave dece sa urednom motorikom može da se javi hod na prstima, bez nekih medicinskih indikacije.Takav hod naziva se idiopatski hod na prstima sa nepoznatim uzrokom.Dete je samo naviklo na takav hod pre su nazvali „porodično hodanje“, koji se polako vremenom ispravi.
Radi se vežbice čučnjeve, da stoji samo na jednoj nozi koliko može, žmureći stajanje na obe noge, skakanje na jednoj nozi, penjanje.Te vežbice raditi zajedno sa detetom da se problem reši koroz igru i zabave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.