beba2Poznati rituali i predvidljivost ulivaju sigurnost kod beba, pa ih treba uspostaviti odmah po dolasku iz porodilišta. Večernje kupanje, masaža, oblačenje benkica i odeće za spavanje, filašica mleka i uspavanka, najpoznatiji su rituali koje bi trebalo da započnete čim se beba rodi.
 Za sticanje navika najvažnije je da se sve radi u isto vreme. Granice ne moraju da budu krute, ali ne smete bebu jedno veče staviti u krevet u devet časova, a sledeći dan u šest popodne. Beba mora da zna šta je očekuje u svako doba dana kako bi bila bezbrižna, sigurna i smirena – objašnjava za „Blic“ Snežana Malešev, patronažna sestra Doma zdravlja Savski venac.
Beba će lakše zaspati ako je relaksirana i kada joj je sasvim jasno šta sledi. Okupajte bebu pre večere i priuštite joj laganu masažu.
– Masaže posle kupanja su odlične i uvode bebe u san. Važno je da ih sprovodi samo jedan roditelj u toploj sobi i da su dete i roditelj opušteni. Za opuštanje je, takođe, dobra tiha muzika, kratke pričice i pevušenje – kaže Malešev.
Bebe i deca ponekad spavaju duže popodne, ali to ne znači da ih uveče treba kasnije stavljati u krevet, jer česte promene u ritmu škode.

– Kada mame krenu na posao one pomeraju granice za spavanje kako bi više vremena provodile sa decom, što je pogrešno. Normalno da dete nekada neće da se uspava te je važno da ga roditelji tada ne iznose iz sobe kako se ne bi potpuno razbudilo – kaže Malešev i napominje da je najvažnije da dete zaspi pre ponoći.
Neka deca dobro spavaju od kada se rode, dok se druga bude noću sve do treće godine. Važno je da roditelji buđenje ne prepoznaju kao glad i ne posegnu za flašicom sa mlekom.
– Dete se budi jer traži utehu. Uspavljivanje uz flašicu mleka ili čaja treba prekinuti posle prve godine i zameniti je sa plišanom igračkom ili pevušenjem. Najbitnije je da roditelji budu dosledni, strpljivi i opušteni i dete će uspostaviti ritual – objašnjava Malešev.
Igranje pred spavanje loše utiče na san, ali tiha igra koja podrazumeva zabavu koja neće uzbuditi bebu, na primer, dodirivanje bebinih prstića ili tiha prigodna pesmica, je odlična prilika da provedete još malo kvalitetnog vremena sa detetom.
– Vreme za igru je prepodne i rani popodnevni sati, a kako se primiče veče treba preći na mirnije aktivnosti, jer se u suprotnom deca premore i ne mogu da spavaju – napominje Malešev.
Važan trenutak dnevne rutine jeste bebina večera. Nakon tople kupke i osvežavajuće masaže koja stimuliše cirkulaciju i varenje, vreme je za jelo. Pažljivo posmatrajte način na koji vaša beba jede. Ako je mnogo gladna, može se desiti da proguta vazduh i tako samo prividno napuni stomak.
–  Večera treba da traje onoliko dugo koliko to dete želi i ne smete ga prisiljavati da jede više nego što to njegovo telo traži. Ako dete okrene glavicu znači da je sito. Hranjenje je takođe ritual, jede se u isto vreme i između obroka nema grickanja. Najbitniji je način na koji se dete hrani, te roditelji moraju da budu radosni i da uživaju u hrani. Dete nekada neće hteti da jede određene namirnice, što je normalno, a ukusi se vremenom menjaju – napominje Malešev.
Zanimljivo kupanje
Naučite bebu da kupanje može biti odlična igra za kraj dana, pa uživajte u toloj vodi, plivanju, prskanju i igri sa gumenim patkicama.
Pranje zuba
Stručnjaci savetuju da sa pranjem može da se počne čim nikne prvi zubić. Takođe, kada beba nauči da sedi možete da je stavljate na nošu kako bi osetila kako je to kada se piški van pelene.
Ćaskanje
Ne treba da čekate dok vaš bebac ne poraste da bi sa njim popričali. Ponovite bebi šta ste sve danas radili, pa iako vas još uvek ne razume vaš glas će ga opustiti i smiriti te će lako zaspati.
Priča pred spavanje
Sa ovim ritualom možete početi čim novorođenče stigne kući bez obzira što ono ne razume priču koju mu pričate, odnosno čitate. Beba će tako naučiti da prepoznaje tonove i boje svog maternjeg jezika i brzo će prepoznavati nove reči koje bude čulo. Ispitivanja su pokazala da veština govora, pa čak i inteligencije zavise od toga koliko je beba dnevno čula novih reči.
Uspavanka
Pevanje uspavanki takođe je jedn od najstarijih načina da se uspava beba. Slobodno pevajte uspavanke čak iako nemate sluha jer bebe prosto obožavaju da čuju zvuk maminog glasa.
Pustite bebi neku lepu muziku
Uspavanke i smirujuća muzika može da se pusti i sa CD-a. Pustite mašti na volju u odabiru muzike za bebino uspavljivanje: to može da bude klasična muzika, stare narodne uspavanke, ambijentalna muzika, dečije pesmice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.