Stomačni problemi kod bebeDijareja se najčešće javlja kod mališana koji su na veštačkom mleku, i to posebno u letnjim mesecima.
Uzroci mogu biti loša higijena, odnosno nesterilno pripremanje i čuvanje mlečne formule, upotreba neprokuvane vode i flašica, bakterije, virusi, paraziti.
Dijarejom se smatra više od tri stolice dnevno, ali je jako važno kakav je sastav stolice, jer ponekad bebe imaju ređe stolice zbog majčinog mleka, što je sasvim normalno. Sve promene u boji, sluz, krv ili gnoj, znak su da se javite lekaru. Takođe, ako dete ima i druge tegobe, temperaturu, povraćanje, grčeve ili bolove u stomaku, treba potražiti savet stručnjaka.
Pedijatri tvrde da se pet dana dijareje toleriše, odnosno da problemi koji traju duže zahtevaju lečenje.
Najveća opasnost je od dehidracije, pogotovo kod mlađe dece. Učestalim stolicama dete gubi elektrolite, odnosno natrijum, kalijum, hlor i bikarbonate. Dehidraciju ćete primetiti po tome što je dete bledo, bezvoljno, umorno, diše ubrzano, ima ubrzan puls, ne piški po nekoliko sati, gubi telesnu masu.

Ukoliko vaše dete ima ovakvih problema, redovno ga dojite, pojite, a u dogovoru sa lekarom dajte mu i neko sredstvo za oralnu rehidraciju. Pripremljen rastvor može da se čuva 24 sata, posle čega mora da se pravi novi.
Ako niste u mogućnosti da nabavite preparat, može da pomogne i pola kašičice soli sa četiri ravne kašičice šećera u jednom litru prokuvane i ohlađene vode.
Pedijatri savetuju da dete mora da nadoknadi izgubljenu tečnost, pa posle svake tečne stolice treba popiti od 50 do 100 mililitara vode.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.