bebina-inteligencijaAmerički naučnici sproveli su 70 istraživanja tragajući za metodama koje dokazano povećavaju inteligenciju predškolske dece.
Nije isključeno da bebe još u majčinoj utrobi rado slušaju Mocarta, ali to zasigurno ne doprinosi razvoju njihove inteligencije, pokazuju rezultati američkog istraživanja objavljeni u uglednom časopisu “Perspectives on Psychological Science”.
U 70 istraživanja koja su sproveli naučnici okupljeni oko Džona Prockog sa Univerziteta u Njujorku, pažnja je bila posvećena isključivo kognitivnim sposobnostima dece – socijalna i emocionalna inteligencija nisu analizirane.
Rezultat:
Omega-3 masne kiseline u toku trudnoće i u prvim godinama života, interaktivno, dakle, “zajedničko čitanje”, naročito kod mlađih od četiri godine, kao i odlazak u vrtić dokazano povećavaju koeficijent inteligencije mališana.Posebno iznenađuje efekat zajedničkog čitanja: deca kojima su roditelji i druge bliske osobe često čitale, imaju u proseku za šest poena veći koeficijent inteligencije nego ostala deca. “Efekat je utoliko veći, ukoliko interaktivno čitanje ranije počne”, ističu naučnici.I boravak u vrtiću bitno utiče na povećanje inteligencije, naročito u poređenju s mališanima koje roditelji kod kuće nedovoljno stimulišu. Deca koja su išla u dobra obdaništa i svakodnevno dolazila u dodir s vršnjacima imala su i do sedam poena viši IQ.Postavlja se pitanje zbog čega upravo omega-3 masne kiseline imaju tako veliki uticaj na razvoj inteligencije, dok gvožđe, cink i multivitaminski preparati u većini sprovedenih studija nisu pokazali merljivi efekat na IQ. Dok se ne utvrde razlozi, stručnjaci preporučuju roditeljima da u dečiju ishranu uključe losos i skušu: omega-3 masne kiseline ne samo da povećavaju kognitivne sposobnosti, već blagotvorno deluju i na kardio-vaskularni i imunološki sistem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.