Fontanela na glavi odojčetaKada dobiju prvo dete, roditelje zna da uplaši udubljenje na bebinoj glavi, pa se u panici raspituju šta nije u redu i šta da rade. Fontanele, kako se zovu ova normalna meka udubljenja na glavi novorođenčeta i odojčeta, čine prostor između kostiju lobanje koje još nisu srasle. Široke su i duboke od jednog do dva centimetra.
Fontanela nastaje zato što se tokom trudnoće kosti lobanje razvijaju odvojeno, a ne kao jedna kost. Nalik su slagalici sastavljenoj od nekoliko kostiju koje se vremenom približavaju i spajaju.
– Neke kosti se spajaju pre, a neke nakon rođenja deteta, čime se omogućava nesmetan rast mozga bebe. Zahvaljujući slobodnim prostorima fontanela, moguć je ubrzan rast mozga, koji se dešava u prvoj godini života.
Manja fontanela nalazi se sa zadnje strane glave, počinje da se zatvara već oko drugog meseca i do četvrtog meseca bi trebalo potpuno da nestane zbog fuzije kostiju. Veća je prednja fontanela koja se nalazi s prednje strane glave i koja se zatvara između devetog meseca i druge godine, ali je uobičajeno vreme zatvaranja između 12. i 14. meseca života – objašnjava dr Nevenka Raketić, pedijatar i načelnica Pedijatrijske službe u Domu zdravlja „Jedro“.
U prostoru fontanele bebin mozak nije bez zaštite, jer ga pokriva jaka, fibrozna membrana. Zbog toga je detetova glava otporna na dodir i pritisak. Kosa na tom delu može da se pere i češlja bez opasnosti da će se beba povrediti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.