Beba u prvim trenucima nakon rodjenjaVaša beba nakon poroda mora se prilagoditi novom svijetu i okruženju oko sebe, novim zvukovima, svjetlosti, osjećaju koji su joj potpuno nepoznati
Vjerojatno nikada nećemo znati što beba osjeća u prvim trenucima nakon što je rođena, no sigurno je da novi svijet koji tada iskusi je pun nevjerojatnih doživljaja koje nikada nije iskusila. Upravo, razumijevanje njezinih osjećaja i doživljaja moglo bi vam pomoći da vašoj bebi bude što ugodnije, a vama mnogo lakše.
Porod
Izlaskom glavice, vaša beba se nalazi između dva sasvim drugačija svijeta. Tako dugo dok do kraja ne izađe na ovaj svijet, njezina pluća su stisnuta i pod pritiskom i ne može udahnuti. Nakon što se rodi, njezina pluća se prvi puta pune kisikom i doživljava prvi udah. Možda će odmah zaplakati ili pak iskašljati i ispljunuti plodnu vodu, kako bi se dišni putovi oslobodili za prvi udah. Naravno, u bolnicama liječnici i medicinsko osoblje pomažu vašoj bebi u tim prvim trenucima, te im čiste dišne organe. Kada se jednom presječe pupkovina, njezino disanje, cirkulacija i probava počinju raditi zasebno od vas.
Nakon poroda
Vaša beba nakon poroda mora se prilagoditi novom svijetu i okruženju oko sebe, novim zvukovima, svjetlosti, osjećaju koji su joj potpuno nepoznati. Postoji mogućnost da će vaša beba svijet oko sebe prihvatiti vrlo mirno, no veće su šanse da će svi novi osjećaju koje će iskusiti biti popraćeni plačem, različitog intenziteta. Ono što možete jedino učiniti je da ju pokušate utješiti sa svojom prisutnošću, privijajući ju uz sebe, najbolje je koža na kožu, tješeći ju sa svojim glasom koji pozna, tako da osjeti vašu toplinu i čuje ponovno vaše otkucaje srca.
Novorođene bebe ne mogu same regulirati tjelesnu toplinu, što znači da im vrlo brzo može postati hladno. Pokrivajući ju s toplim i mekim pokrivačem i stavljanjem kape na glavu sigurno ćete ju utopliti. U sobi neka budu prigušena svijetla, kako bi joj se oči lakše prilagodile na svjetlost.
Također, vaša beba će se vrlo brzo naučiti na vaš miris i biti će fascinirana vašim licem. No, vjerojatno će najviše biti fascinirana s vašim grudima, odnosno bradavicama, kada u njoj proradi instinkt sisanja. Vaša beba je također rođena s nekoliko osnovnih refleksa. Primjerice, okrenut će glavu prema vama ako joj lagano podragate obraz i uhvatit će vas za prst, ako ga stavite u njezin dlan.
Brz oporavak
Jačina vaših trudova i jačine istiskivanja bebe, pa tako upotreba instrumenata za olakšavanje poroda može na bebi ostaviti posljedice u obliku oteklina, modrica i hematoma. Možda zbog oteknuća neće moći normalno otvoriti oči, a postoji mogućnost da će ju boljeti glava ako je tijekom poroda bila jako stisnuta ili pak ozljeđena. Ono što možete učiniti u tom trenutku je da budete što nježniji u „rukovanju“ s njom, kako bi čim više spavala, osjećaja se toplo i sigurno.
Nakon poroda kojih sat vremena vaša će beba vjerojatno biti budna, ali nakon toga će joj trebati dugi san, kako bi se oporavila od fizičkog napora koji je i sama proživjela tijekom poroda. Ukoliko su vam prilikom poroda dali određena sredstva protiv bolova, postoji mogućnost da će u vaša beba nakon rođenja biti pomalo malaksala i pospana, a i da će osjećati i posljedice u sljedećih nekoliko dana, pa će možda dojenje biti mnogo teže, do toga da neće znati sisati, pa do toga da ćete ju morati buditi kako biste ju nahranili.
Koliko god vi željeli svojoj bebi pružiti sve najbolje, ponekad to jednostavno neće biti moguće. Vaša beba će sve stvari morati iskusiti sama, a vi ste tu samo kako biste joj olakšali ovu vjerojatnu i najveću promjenu u životu čovjeka – rodjenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.