Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Deca

Deca i muzika

Mnoga naučna istraživanja dokazala su da muzika deluje stimulativno na dečji mozak, da podstiče njegovu aktivnost i budi kod dece lepe emocije. Takođe, iskustvo sviranja nekog muzičkog instrumenta deluje podsticajno na razvoj verbalnih sposobnosti kod dece, na poboljšanje pažnje i pamćenja.

Kada je pravo vreme za prve časove sviranja?

Ako je dete muzički obdareno, njegov talenta se lako može uočiti još u najranijem detinjstvu. Razvojni nivo na kome se dete nalazi i intenzitet njegovog interesovanja za muziku treba da budu ključni pokazatelji kada i dali detetu treba omogućiti časove u muzičkoj školi. Najčešća praksa muzičkih škola je da uključuju polaznike na uzrastu od 7 do 9 godina,. Pored toga, stručnjaci kažu da bi bilo poželjno da mališan koji kreće na časove ume da razlikuje brojeve od slova, mada to nije obavezan kriterijum. Neka deca kod kojih se prepoznaje veliki talenat mogu i na nižem uzrastu da se uključe u proces muzičkog obrazovanja, ali je to pre svega uslovljeno detetovim interesovanjem i mogućnošću da održi pažnju tokom jednog školskog časa.

Kada je u pitanju izbor instrumenata, roditelji treba da osluškuju želje deteta. Za decu mlađeg uzrasta pogodni su žičani instrumenti, pre svega jer se mogu kupiti u veličinama koje su upravo prilagođene najmlađima, a takođe i klavir. Sa druge strane, za duvačke instumente je neophodna veća fizička snaga. Dete obično od osme godine ima dovoljno snage da proizvede zvuk na flauti ili klarinetu. Međutim, za saksofon, trombon ili trubu je potrebno da mališan ojača još malo, tako da se sviranje ovih instrumenata preporučuje tek nakon desete godine.

Kako probuditi zainteresovanost deteta za muziku?

Zainteresovanost dece za muziku bude njihovi roditelji. Ako mame i tate žele da njihova deca vole muziku i da budu muzikalna, uz samo malo truda i pravilan pristup mogu značajno doprineti tome. Još dok je u maminom stomaku, beba može da čuje zvuke iz spoljašnjeg sveta, pa tako može da sluša i muziku. Kada se rodi, ona će već u izvesnoj meri biti naviknuta na lepe note i prijaće joj pesme koje je njena mama slušala tokom trudnoće. Već tada roditelji mogu početi da kod svoga deteta razvijaju afinitetete ka muzici.

Detetu mlađeg uzrasta puštajte najlepše dečje pesme, a ono će vremenom pokazati interesovanje i za druge muzičke žanrove. Tako će veoma brzo muzika postati neizostavan deo detetove svakodnevice. Malo dete koje je naviknuto na slušanje muzike biće oduševljeno ako na poklon dobije CD sa svojim omiljenim pesmama, a kad malo poraste, odlazak na neki dobar koncert biće nezaboravna avantura za njega. Takvom detetu muzika će biti i odlična zabava tokom dužeg putovanja. Ako putujete sopstvenim autom, pustite detetu omiljene pesme i pevajte ih naglas zajedno sa njim. Tako će vreme u vožnji brže proći i detetu i vama. Odvedite dete u prodavnicu muzičkih instrumenata i odsvirajte po koju notu na gitari, klaviru, harmonici ili bilo kojem drugom instrumentu. Deca koja često slušaju muziku stalno vežbaju i oštre svoj sluh, pa će veoma brzo naučiti da prepoznaju na kom instrumentu su odsvirani određeni tonovi.

Ipak, drage mame i tate, za početak upoznate vašeg mališana sa magičnim svetom muzike. Neka omiljene pesme budu sastavni deo njegove svakodnevice, a radost koju bude lepe note vaše dete će uvek rado podeliti sa vama. To je najbitnije. A odluku o tome da li treba da ide u muzičku školu morate doneti shodno detetovim željama.

Ukoliko samo izrazi želju da uči da svira neki instrument upišite ga, ali mu jasno dajte do znanja da ako krene u muzičku školu treba i da je završi. Deca često menjaju mišljenja i interesovanja, pa se neretko dešava da već nakon nekoliko časova više ne žele da pohađaju muzičku školu ili se opredeljuju za neki drugi instrument koji ih ranije nije privlačio.

Može se desiti i da dete koje je talentovano uoššte ne želi da uči da svira. U tom slučaju najgore je vršiti pritisak na njega da po svaku cenu mora u muzičku školu. Pustite ga neka preskoči jednu godinu. Možda će već naredne samo insistirati da počne sa časovima gitare, klavira, violine ili nekog drugog njemu omiljenog instrumenta.

Spremnost deteta za orijentaciju

sta je levo a sta desnoMotorički razvoj je preduslov da dete zna pokazati gde se nalaze pojedini organi.Mališani oko treće godine uzrasta još nemaju dovoljno razvijen mozak da bi shvatili različite pojmove.Kada već dete zna pronaći delove svog tela počinje da razume i pojmove: napred-nazad, gore-dole, unutra-napolju.Pravo vreme za učenje je nakon druge godine života i tada već može razviti osećej za desnu i levu stranu tela, ruke, noge.Ta činjenica  je važan preduslov za učenje pisanja i čitanja kao i za uspeh.Kroz igru treba sa detetom vežbati zadatke i imenovati kojom rukom će obaviti, da bi lakše savladalo orijentaciju na samom telu, u mestu-lokalu gde se nalazi.Možemo dati dobar tip da stavimo nalepnicu sa raznim likovima, ali uvek samo na desnu ili samo na levu ruku.Tako podstičemo deteda lakše savla da orijentaciju ruke.Treba često opisati situaciju sa kojom rukom drži kašiku, olovku, čašu iz kojeg pije mleko ili vodu.

Detetu je potreban prostran krevet

Detetu je potreban prostran krevetZdravlje i raspoloženje deteta zavisi od ishrane, okoline, dobrog kreveta i jastuka za spavanje.Kvalitet kreveta je presudan za dobar san i zdravlje kičme kod mališana.Krevet treba da bude udoban i prostran da bi se dete dobro odmaralo.Prilikom ležanja kičma treba da bude na isti način oblikovana kao kad stojimo.Roditelji su često u dilemi kod kupovine ležajeva.Dušek treba da odgovara veličini krevetcu, ne sme da bude suviše tvrd, ali ni previše mekan.Debljinu dušeka treba povećati sa težinom deteta.Postolje antialergijski dušeci, takvi po sastavu latex dušeci od prirodnog ili veštačkog materijala.U prirodnom latexu nema grinje, dok u veštačkom mogu da se nasele.Isto tako i vuna je prirodni antialergijski materijal u koji ne mogu grinje da se nasele.Kod starije dece najbolje kupiti veći i niži krevet, mogu lako da sidju i neće pasti.U toku noći za 8-10 sati spavanja prosečno dete se okreće oko 20 puta.Ako je krevet veći detetu je udobnije i može da se okreće bez problema.

Značaj klasične muzike u razvoju deteta

znacaj-klasicne-muzikeMališani se već u ranom detinjstvu upoznaju sa klasičnom muzikom, gledajući crtane filmove.Mozak malog deteta da bi procesirao različite elemente, kao što je melodija, ritam angažovane su obe moždane hemisfere i to istovremeno.Ovo se dešava u deliću sekunde koliko je potrebno da nogama udaramo ritam, kada čujemo za nas dobru muziku.Sviranje angažuje vizuelni, auditivni i motorni korteks.Slušanje muzike razvijamo i ojačavamo moždane funkcije.Postoji razlika izmedju slušanja i sviranja muzike jer sviranje razvija finu motoriku sa kombinacijom matematičke i lingvistčke preciznosti, dirigovajući aktivnostima sa desne i leve strane mozga.Mostić  "corpus callosum" koji povezuje ove hemisfere kod muzičara jer istreniraniji pa su oni efikasniji i kreativniji u rešavanju problema.Rano muzičko obrazovanje pomaže za razvoj govora i razmišljanja, koji je povezano sa inteligencijom, sposobnošću učenja.Pomaže detetu da se oslobodi straha, treme i da preuzima rizik.
Za kraj bih napomenuli što već i roditelji znaju iz iskustva "uspavanke" smiruju puls kod dece.Zato je veoma pogodno da dete ušuškamo za spavanje i pustimo dobru klasičnu muziku.

Dete nosi sa sobom omiljene stvari

Dete nosi sa sobom omiljene stvariDete od 2-3 godine često ima omiljene stvari igračke bez koje ne ide na spavanje, a ponekad nosi sa sobom i preko dana.Ti predmeti mogu da budu plišana meda, lutka, kuca, ćebence, jastuk itd.Psliholozi tvrde da ovi predmeti pružaju utehu u svetu psihe, ali deca vremenom to prerastu.Ti omiljeni predmeti su im podrška, naročito ako idu na nepoznato mesto ili kada su ostavljeni u vrtiću.Mališani doživljavaju razna uzbudjenja i pokušavaju da to ublaže nekim stvarima, pošto ne mogu da iskažu osećanja.Naročito su osetljiva kada mama i tata nisu prisutni, ove omiljene  igračke pružaju neku sigurnost.Neizvesnost u nešto deci znači stresnu situaciju, zato je dobro ako imaju neki siguran predmet ili igračku za utehu.Kada je dete usamljeno ili mu je dosadno, oseća potrebu za tim predmetom i preko dana treba dozvoliti da se smiri i oseća zadovoljstvo.

Strana 1 od 17