hipermobilnostPovremeni bol u zglobu, koji moze nekad probuditi dete iz sna ili otok zgloba brine roditelje. To je često posledica previše pokretljivih zglobova (Benigni hipermobilni sindrom – BHS).

Mogućnost izvođenja pokreta u zglobovima većeg obima od normalnog može dovesti do povremenih bolova , pa čak i otoka. To nije bolest vezivnog tkiva, već normalno stanje zglobova neke dece, a tegobe koje se javljaju su označene kao Benigni hipermobilni sindrom. Ponekad se ovo stanje ne prepozna, pa se dete uputi na brojne preglede, što preplaši i njega i roditelje.

Učestalost

Ovo stanje prevelike pokretljivosti zglobova se često viđa kod dece, a neretko i kod odraslih. Čak 25 do 50% dece ima hipermobilne zglobove. Obično se BHS sreće kod više članova porodice pa se veruje da je sindrom nasledan.

 

Tegobe

Hipermobilnost dovodi do povremenih bolova u kolenima, skočnim zglobovima ili stopalama. Bol je najači krajem dana ili tokom noći. Ponekad čak probudi dete. Izraženiji je onih dana kada je dete fizički aktivnije. Deca koja sviraju klavir ili violinu mogu imati bolove u prstima šaka. Ponekad se javlja otok bolnog zgloba.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu objektivnog pregleda kojim se uočava velika pokretljivost pojedinih zglobova. Laboratorijski nalazi su normalni, MR ako se radi (bez porebe) je normalna.

Lečenje

Lečenje nije potrebno. Roditelji treba da znaju da je to normalno stanje. Sa godinama se prevelika pokretljivost zglobova smanjuje. Ako se dete bavi nekim sportom veća je mogućnost da dođe do iščašenja ili uganuća, ali ti nije razlog da dete prestane da se bavi sportom, već da koristi odgovarajuće štitnike za zglobove. Bavljenjem sportom mišići ojačaju tako da povećavaju stabilnost zgloba.

Preventiva

Nikakva preventiva nije potrebna. Dete treba normalno da se igra i bavi omiljenim sportom. Hipermobilnost zglobove nije razlog da se dete sprečava da živi normalno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.