Moderne knjige protiv čuvenih bajkiStručnjaci tvrde da tradicionalne bajke pomažu deci da razumeju šta je dobro, a šta ne i da razviju moralne kodove, a to neće naučiti na nastavi.Neki smatraju da su bajke prevazidjene.
Roditelji i stručnjaci za razvoj dece u velikom su raskoraku. Dok prvi smatraju da su tradicionalne bajke „politički nekorektne“ i previše „mračne“ za decu, zbog čega poslednjih godina izbegavaju da ih čitaju svojim mališanima (svaki četvrti opredeljuje se za moderno dečje štivo), ovi drugi daju prednost bajkama.
„Roditelji smatraju da su tradicionalne bajke prepune stereotipa i zbog toga izbegavaju da ih čitaju deci, ali na taj način propuštaju da decu poduče moralnim načelima. Bajke koje su se čitale generacijama od vitalnog su značaja za razvoj deteta. One pokazuju deci da dobro pobeđuje zlo i promovišu ljubaznost i velikodušnost“, upozorila je Seli Godar Blit, stručnjak za razvoj deteta.
Anketa, u kojoj je učestvovalo 3.000 ljudi, pokazala je da je u porastu broj roditelja koji u poslednjih nekoliko godina izbegavaju bajke kao što su „Pepeljuga“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Zlatokosa“… Tvrde da je „Pepeljuga“ prevaziđena jer je prisiljena da radi kućne poslove, a da je „Zlatokosa“ previše mračna.
Medjutim, stručnjaci tvrde suprotno, da tradicionalne bajke pokazuju deci da postoje fizičke različitosti u životu te da, ako ne budu videla te stereotipe, neće imati ni moralni kod po kojem će se razvijati.
„Bajke pomažu deci da razumeju šta je dobro, a šta ne. To neće naučiti na nastavi“, kaže Blitova.
Ako je za utehu, anketa je pokazala da 66 odsto roditelja, što je više od polovine, ipak veruje da tradicionalne bajke imaju jače moralne poruke od savremenih knjiga pisanih za decu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.