PREURANJENI PUBERTETNaučnici tvrde kako je posljednja generacija djevojčica ušla u pubertet prije 10. godine života, ukazujući na zabrinutost da bi one, takodjer, mogle ranije i postati seksualno aktivne.
Naučnici su otkrili da se sada prosječno djevojčicama počinju razvijati grudi s devet godina i deset mjeseci, skoro godinu dana ranije nego što je bilo ustanovljeno istraživanjem iz 1991. godine.
Razlozi ovog fenomena tek se trebaju otkriti, ali se smatra kako je povezano sa nezdravim načinom života ili izloženošću kemikalijama u hrani.
Naučnici su izrazili zabrinutost jer su djevojčice u tim godinama nespremne nositi se sa seksualnim razvojem, uzimajući u obzir da su još u osnovnoj školi, te da bi preuranjena izloženost hormonima mogla povećati rizik od raka dojke.
Raniji ulazak u pubertet može značiti i dužu izloženost estrogenu, koji je faktor u razvoju raka dojke, a takodjer je povećan i rizik od srčanih bolesti.
Niz veštački proizvedenih kemikalija smatra se odgovornim za ometanje seksualnog razvoja, posebno bisfenol-A, plastika koja se koristi u oblaganju limenki i bočica za bebe. Sada se istražuje da li postoji direktna veza između ranog seksualnog sazrijevanja i bisfenola-A.
Još jedan uzrok preuranjenog ulaska u pubertet mogla bi biti prehrana. Današnja djeca jedu više od prethodnih generacija i sve su teža, a u mnogim slučajevima postaju pretjerano pretila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.