Psihomotorni_treningZa pravilan i zdrav razvoj deteta, neophodan je i razvoj skladnih pokreta tela (psiho motorna koordinacija), dobra vremensko – prostorna orjentacija, kao i pravilno doživljavanje sebe u odnosu na objekte i druge osobe u okruženju.
Različiti faktori uzrokuju nepravilan razvoj psihomotorike deteta. Poremećaj psihomotornog razvoja može biti uzrok složenijh poremećaja, kao što su poremećaji: kognitivnivnog i emocionalnog  razvoja, poremećaj govora, ponašanja i učenja.
Psihomotorni trening koristi pokret kojim se deluje na psihičke strukture, čime se postiže jasna definisanost deteta u okruženju, jasno saznanje o samom sebi u odnosu na vreme prostor i druge osobe.
Procenom senzomotornog i psihomotornog nivoa razvijenosti deteta, primenom odgovarajućih testova, organizuje se individualni program treninga za svako dete. Poremećaj psihomotornog razvoja može biti od nivoa nespretnog deteta, do izraženih formi hipertonije, hipotonije, dispraksije, diskoordinacije pokreta. Program se sprovodi individualno ili u manjim grupama, u zavisnosti od motivacije deteta i stepena poremećaja.
Nizom  sistematizovanih vežbi kod deteta se razvija: telesna šema, osamostaljivanje pokreta, ujednačavanje tonusa, usmeravanje i stabilizacija lateralizovanosti, orjentacija u prostoru, ovladavanje i razvoj ritma i tempa, koordinacija pokreta i dr.
Vežbe se prilagođavaju uzrastu i prirodi poremećaja. Sa deceom do tri godine, i decom koja nemaju razvijenu imitaciju pokreta, trening se obavlja uz pomoć roditelja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.