virusima-protiv-tumorskih-celijaSVE SU PRILIKE da će oboleli od određenih oblika karcinoma, uz pomoć virusa, moći da se izbore sa opakom bolešću i produže sebi život. Ovo tvrdi dr Met Malvej iz istraživačkog centra u Baltimoru, gde se vrše testiranja virusa u borbi protiv melanoma i karcinoma mokraćne bešike. Najveći je izazov, kaže ovaj naučnik, uveriti druge da nova metoda nije naučna fantastika. Na osnovu dosadašnjih rezultata i istraživanja sve je manje skeptika u stručnoj javnosti.
To je zato što je primenom „virusne terapije“ do povlačenja bolesti kod obolelih od melanoma došlo u 26% slučajeva. Nakon višedecenijskog rada brojnih naučnika došlo se do zaključka da na ovaj način ipak nije moguće lečiti svaki karcinom i da svaki virus nije lek u terapiji.
Protiv karcinoma može da se primeni virus herpes simpleks tip 1 (HSV1), kao i još neki oslabljeni virusi.

Da ne bi obolelom od karcinoma „prikačili“ i bolest koju uzrokuje određeni virus, naučnici su uklonili njegove ključne gene, pa on tako oslabljen jedino može da deluje na tumorske ćelije. Otišlo se i korak dalje. Dr Žan Mor, virusolog sa Univerziteta u Njujorku, svojevremeno je dodatno izmenio već oslabljen virus. Izlagao ga je ćelijama karcinoma dok se nije razvio novi virusni mutant koji je mogao da se replicira u tim ćelijama.
Dr Met Malvej sa saradnicima uspeo je da pronađe način da virus izbegne napad na imunitet i ojača njegovu moć uništavanja karcinoma. Na ovaj način rade se istraživanja sa nekoliko potencijalnih virusa za ubijanje određenih vrsta karcinoma.
Izvor:Novosti

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.