razgovor-sa-djetetom-o-seksuVjerovatno ste svjesni ukoliko vi ne budete razgovarali sa vašim djetetom o seksu da će ono te informacije dobiti najvjerovatnije iz nepouzdanih izvora, obzirom da u škole nije uveden seksualni odgoj.
Međutim, vi sami ne znate kada i na koji način da započnete ovu temu sa vašim djetetom. Sa djecom ne da bi samo trebalo razgovarati o neželjenoj trudnoći, već i o spolno prenosivim bolestima, općenito o spolnom odnosu i kontracepciji.
Kada je razgovor o seksu sa djetetom u pitanju ne trebate čekati da dijete odraste. U svakodnevnom razgovoru nađite mjesta i za ovu temu. Ne trebate izbjegavati pitanja o seksu koje vam dijete postavlja, već se potrudite da odgovorite na njih.
Svoje stavove o spolnim odnosima, kao i o uzajamnom ponašanju žene i muškarca podijelite sa vašim djetetom. Dopustite im da i oni imaju svoje mišljenje koje naravno može da se razlikuje od vašeg.
Razgovor o seksu trebate prilagoditi dobi djeteta. Odgovorite mu na način koji on može najlakše da razumije. Nemojte davati opširna objašnjenja, već samo dajte konkretan odgovor na postavljeno pitanje.
Budite spremni na to da nećete uvijek imati odgovor na svako djetetovo pitanje i objasnite mu da ni roditelji ne znaju uvijek sve. Također mu objasnite da odgovore na svoja pitanja može pronaći i na druge načine, na primjer kod ginekologa.Počnite rano da razgovarate sa djetetom o seksu i koristite svakodnevne razgovore za razgovore o seksu, ali nemojte to previše forsirati. Slušajte dijete i budite iskreni i strpljivi. Djeci je potrebno stalno ponavljati, pa nemojte biti lijeni da to i učinite.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.