decja-pametNeke naizgled beznačajne radnje imaju značajan uticaj na razvoj dečje inteligencije, zato ih ne sprečavajte da se vrte u krug, ledjima udaraju u naslon ili skaču po baricama.
Naučnici  tvrde da se dečja inteligencija, delom nasledjena, razvija kroz interakciju sa roditeljima i okolinom, ali i tokom nekih naizgled beznačajnih radnji.
Sigurno ste kod svoje ili druge dece primetili da se često vrte ukrug ili da sede na kauču i leđima udaraju u naslon. Roditelji uglavnom ne dozvoljavaju takvo ponašanje i, u strahu da se dete ne povredi, zaustavljaju ga. Medjutim, stručnjaci tvrde da treba da pustite decu da se vrte ukrug ili da ponavljaju iste pokrete izvesno vreme (naravno, vodeći pritom računa da se ne povrede), jer na taj način telo, odnosno mozak, uspostavlja bolju vezu izmedju neurona, što razvija inteligenciju i bistri percepciju!
Slične radnje su i hod po zamišljenim linijama, kao i skakanje po blatnjavim baricama. Stoga, nemojte da sprečavate dete da to radi. Kupite mu gumene čizmice i pustite ga da skakuće. Uskoro stiže sezona kiša, pa će biti prilike za dobru zabavu i razvijanje inteligencije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.