prvi-dani-bez-roditeljaPrvo odvajanje od roditelja, odnosno polazak u jaslice, koje se dešava u uzrastu izmedju prve i druge godine, zahteva posebnu pažnju roditelja. Deca ovo uvek burno dožive, a uz savete psihologa Lele Veljković pomažemo vam da što lakše uz dete prodjete ovu promenu.
Kako će reagovati, zavisi od osobina deteta, koliko je osetljivo i sigurno, kao i od kvaliteta odnosa roditelja i deteta. Posebno je značajna njihova veza izradjena pre tog perioda. Kvalitetni odnosi čine da se dete u novim situacijama oseća voljeno i zaštićeno.
Sam uzrast deteta i njegove karakteristike otežavaju polazak u jaslice.
Verbalne sposobnosti nisu dovoljno razvijene i u ovom uzrastu veliki značaj ima neverbalna komunikacija. Roditelji zato posebno treba da obrate pažnju na dodir.Osetljivija deca na polazak u jaslice reaguju burno, postaju veoma razdražljivija. Ipak, adaptacija je prolazna faza. Sa stresom se uz pažnju i brigu roditelja izbore svi.
KAKO UMANJITI STRES
Uključivanje u jaslice mora da se odvija postepeno. Najbolje je da se dete prvo upozna s osobama koje će brinuti o njemu i da na početku kratko boravi u jaslicama. Vremenom period njegovog boravka treba da se produžava. Zato roditelji moraju da imaju strpljenja dok traje adaptacija deteta.
Na listi onoga što roditelji treba da učine jeste i razgovor s vaspitačima kako bi im se ukazalo na osobine deteta, šta voli, šta ga najviše uznemirava.
Dete treba da ponese i omiljene igračke, one za koje je vezano i koje će mu dati osećaj sigurnosti.
Iako još ne može rečima da iskaže kako se oseća niti da u potpunosti razume govor roditelja, sve što mu odrasli upute treba da se kaže blagim tonom.
Jaslice treba da se detetu predstave kao lepo mesto na kojem će steći brojne drugare i gde će se o njemu brinuti prijatni ljudi – kaže naša sagovornica.
RIZICI OTEŽANE ADAPTACIJE
Iako prolazna, adaptacija za pojedinu decu može da bude posebno rizična.
Pojedini mališani mogu da reaguju regresivno, vraćanjem na ranije oblike ponašanja i gubljenjem veština kojima su ovladali. Na primer, može da dođe do noćnog mokrenja ili pojačane potrebe za prusustvom roditelja. Ipak, sve to nije zabrinjavajuće i spada u individualne reakcije deteta na odvajanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.