Mnoga naučna istraživanja dokazala su da muzika deluje stimulativno na dečji mozak, da podstiče njegovu aktivnost i budi kod dece lepe emocije. Takođe, iskustvo sviranja nekog muzičkog instrumenta deluje podsticajno na razvoj verbalnih sposobnosti kod dece, na poboljšanje pažnje i pamćenja.

Kada je pravo vreme za prve časove sviranja?

Ako je dete muzički obdareno, njegov talenta se lako može uočiti još u najranijem detinjstvu. Razvojni nivo na kome se dete nalazi i intenzitet njegovog interesovanja za muziku treba da budu ključni pokazatelji kada i dali detetu treba omogućiti časove u muzičkoj školi. Najčešća praksa muzičkih škola je da uključuju polaznike na uzrastu od 7 do 9 godina,. Pored toga, stručnjaci kažu da bi bilo poželjno da mališan koji kreće na časove ume da razlikuje brojeve od slova, mada to nije obavezan kriterijum. Neka deca kod kojih se prepoznaje veliki talenat mogu i na nižem uzrastu da se uključe u proces muzičkog obrazovanja, ali je to pre svega uslovljeno detetovim interesovanjem i mogućnošću da održi pažnju tokom jednog školskog časa.

Kada je u pitanju izbor instrumenata, roditelji treba da osluškuju želje deteta. Za decu mlađeg uzrasta pogodni su žičani instrumenti, pre svega jer se mogu kupiti u veličinama koje su upravo prilagođene najmlađima, a takođe i klavir. Sa druge strane, za duvačke instumente je neophodna veća fizička snaga. Dete obično od osme godine ima dovoljno snage da proizvede zvuk na flauti ili klarinetu. Međutim, za saksofon, trombon ili trubu je potrebno da mališan ojača još malo, tako da se sviranje ovih instrumenata preporučuje tek nakon desete godine.

Kako probuditi zainteresovanost deteta za muziku?

Zainteresovanost dece za muziku bude njihovi roditelji. Ako mame i tate žele da njihova deca vole muziku i da budu muzikalna, uz samo malo truda i pravilan pristup mogu značajno doprineti tome. Još dok je u maminom stomaku, beba može da čuje zvuke iz spoljašnjeg sveta, pa tako može da sluša i muziku. Kada se rodi, ona će već u izvesnoj meri biti naviknuta na lepe note i prijaće joj pesme koje je njena mama slušala tokom trudnoće. Već tada roditelji mogu početi da kod svoga deteta razvijaju afinitetete ka muzici.

Detetu mlađeg uzrasta puštajte najlepše dečje pesme, a ono će vremenom pokazati interesovanje i za druge muzičke žanrove. Tako će veoma brzo muzika postati neizostavan deo detetove svakodnevice. Malo dete koje je naviknuto na slušanje muzike biće oduševljeno ako na poklon dobije CD sa svojim omiljenim pesmama, a kad malo poraste, odlazak na neki dobar koncert biće nezaboravna avantura za njega. Takvom detetu muzika će biti i odlična zabava tokom dužeg putovanja. Ako putujete sopstvenim autom, pustite detetu omiljene pesme i pevajte ih naglas zajedno sa njim. Tako će vreme u vožnji brže proći i detetu i vama. Odvedite dete u prodavnicu muzičkih instrumenata i odsvirajte po koju notu na gitari, klaviru, harmonici ili bilo kojem drugom instrumentu. Deca koja često slušaju muziku stalno vežbaju i oštre svoj sluh, pa će veoma brzo naučiti da prepoznaju na kom instrumentu su odsvirani određeni tonovi.

Ipak, drage mame i tate, za početak upoznate vašeg mališana sa magičnim svetom muzike. Neka omiljene pesme budu sastavni deo njegove svakodnevice, a radost koju bude lepe note vaše dete će uvek rado podeliti sa vama. To je najbitnije. A odluku o tome da li treba da ide u muzičku školu morate doneti shodno detetovim željama.

Ukoliko samo izrazi želju da uči da svira neki instrument upišite ga, ali mu jasno dajte do znanja da ako krene u muzičku školu treba i da je završi. Deca često menjaju mišljenja i interesovanja, pa se neretko dešava da već nakon nekoliko časova više ne žele da pohađaju muzičku školu ili se opredeljuju za neki drugi instrument koji ih ranije nije privlačio.

Može se desiti i da dete koje je talentovano uoššte ne želi da uči da svira. U tom slučaju najgore je vršiti pritisak na njega da po svaku cenu mora u muzičku školu. Pustite ga neka preskoči jednu godinu. Možda će već naredne samo insistirati da počne sa časovima gitare, klavira, violine ili nekog drugog njemu omiljenog instrumenta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.