Kojem roditelju to dijete nije reklo? Shvatite prigovor ozbiljno i svakog dana odvojite kvalitetno vrijeme za njega

Lara (5) želi se igrati s majkom, a ona nema vremena. Ili posprema, ili kuha, ili radi na računalu, ili telefonira… „Nikad nemaš vremena za mene“, protestira Lara. To je rečenica koju su čuli gotovo svi očevi i majke, posebice ako su oboje zaposleni, prenatrpani obavezama i problemima.

No, to je rečenica koju treba shvatiti ozbiljno, kažu dječji psiholozi. Djeca bi najviše voljela da su im roditelji na raspolaganju 24 sata dnevno. Dakako, to je nemoguće, no ipak morate naći vremena za svoju djecu. Predlažemo vam četiri načina, bolje rečeno pravila, koja će vam pomoći:

Počnite dan zajedno

Svako jutro pronađite vremena da doručkujete s djetetom. Ili oba roditelja zajedno ili naizmjence. Bolje da ustanete malo ranije nego da ste cijeli dan u strci. Takva zajednička jutra dat će djetetu osjećaj da s njim započinjete dan. Isto postupite i navečer – jedan od roditelja neka djetetu pomogne da se spremi na spavanje.

Dijete je važnije od kućanskih poslova

Zapamtite da je dijete važnije od nepospremljene kupaonice. Osim toga, zašto ne biste i dijete uključili u pospremanje. Ako vam pomaže imat će osjećaj da je odraslo i vrednije. I biti izuzetno ponosno. A vi ćete istodobno provesti vrijeme sa svojim djetetom i obaviti dio kućanskih poslova.

Planirajte vrijeme za igru

Idealno je da se barem sat vremena dnevno intenzivno bavite svojim djetetom. Igrajte se s njim, čitajte mu… Razgovore s mužem i sve druge obaveze odgodite za kasnije, kada vaše dijete legne.

Budite smireni

Ako je dijete nemirno, nemojte vikati na njega. Pokušajte mu mirno objasniti da postoji vrijeme za igru i vrijeme kada roditelj mora obaviti neke neizbježne poslove, a za to vrijeme ono se mora samo nečim zabaviti. Pokušajte mu objasniti da je i vama potrebno vrijeme samo za sebe, kada ćete, na primjer, čitati knjigu ili obaviti nešto na računalu. Vaša smirenost i opuštenost će prijeći i na dijete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.