Kakve i koliko igračke su potrebne detetu?Igračke su potrebne u odgoju svakom detetu samo je pitanje u kojoj meri.Danas se nudi more igračaka, naročito za jednokratnu upotrebu, jer još niste ni stigli u vaš dom već se pokvarilo.Igračke ogaraničavaju dete u maštanju, kreativnosti i istraživanju.Igračka može biti edukativnog karaktera, probudi radoznalost deteta.
Roditelji često igračku koriste kao bebisiterku, daju detetu neku igračku da oni budu slobodni.Česta greška roditelja da deci odmah daju najtežu radnju sa igračkom umesto da ih puste da postupno istržuju i sami dodju do najvišeg nivoa.Igračke imaju pozitivnu i negatvnu stranu.S jedne strane je lepo što roditelji ili rodbina mogu kupiti igračku što dete želi.Negativne strane su ukoliko dete ima mnogo igračaka veoma brzo dosadi, pa će tražiti novu.Ako dete ima puno igračaka kod njega sporije se razvija mašta.Dete stalno želi nešto novo pa ponekad pravi vam scene u prodavnicama dok ne kupite željenu igračku.
Kakve igračke su potrebe detetu?
-lutke, nameštaj, posude, igračke u obliku životinja.Ove igračke podstiču motorički i socijalni razvoj deteta.
-sportske igračke su:lopte, roleri, set za badminton.Povećavaju aktivnost deteta, razvijaju koordinaciju kretanja, orijentisanje u okruženju i podstiču motorički razvoj.
-tehničke igračke: su sve više prisutne kod današnje generacije.Mobilni telefoni, laptopovi, tableti.
-muzičke igračke sviranje nekog instrumenta inspiriše decu da budu samostalna i da cene timski rad, zatim podstiču razvoj socijalnih sposobnosti.
-didaktičke igračke zauzimaju posebno mesto jer deca uče bolje, oblike veličine.To su šarene slagalice, lavirint, mozaik i slično.Uči upornost i istrajnost, veći razvoj motoričkih sposobnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.