Roditeljske greške u ishrani decePreskakanje duručkazdrav doručak od integralnih žitarica i mlečnih proizvoda stvara energetske zalihe za ceo dan.Često se dešava da deca odlaze u kolektiv (vrtić ili u školu), bez doručka to je velika greška roditelja.
Izgladnjivanje-preskakanjem doručka ponekad dečiji organizam bude i po 12 sati bez jela, nakon čega sledi uzimanje preobilnih obroka.Energetske zalihe u organizmu skladištuju se u masno tkivo.Kada organizam nema siguran priliv energije razvija se nepoželjna metabolička navika, a telo ne može dati svoj maksimum.
Previše mesa a pomalo žitarica-često se dešava da roditelji preteruju sa mesom na štetu ugljenih hidrata.Jesti puno mesa i salate ne dobija se dovoljna energija, naročito važi za tinejdžerski život.Još ako se bavi sportom potrebno je nadoknaditi energiju što se postiže najpre sa ugljenim hidratima.
Strah od crvenog mesa-neki roditelji su izbacili iz jelovnika crveno meso jer povezuju sa raznim bolestima.Ne treba preterivati, ali gvoždje koji se nalazi u mesu neophodan je za razvoj mozga i kostiju.
Bez mleka-velika je greška u ishrani bez mleka i mlečnih proizvoda.Nadoknada kalcijuma je vrlo bitna, naročito za rast i razvoj maloj i velikoj deci.Roditeljima je zadatak da nauče-navikavaju decu na mleko i mlečne proizvode.
Manjak tečnosti-vrlo je značajno i neizostavno za pravilno funkcionisanje svih telesnih ćelija.Voda smiruje žedj i čini nas manje gladnim.Pomaže ispiranje toksina iz tela.Gazirani sokovi nisu poželjni.Zato treba piti dosta vode, to zavisi od uzrasta.Voda čini kožu baršunastim i lepšim izgledom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.