crevne_infekcijeTokom letnjeg perioda deca, a naročito bebe, sklonija su crevnim infekcijama jer visoke temperature pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa sa kojima se nedovoljno razvijeni odbrambeni sistem teško nosi.
Dr Danijela Todorović, pedijatar u Domu zdravlja „Jedro“, objašnjava da su česte, formirane ili kašaste stolice kod beba uobičajene i da se o dijareji može govoriti tek ako dete ima više od tri tečne stolice u toku dana.
Perite ruke
Najčešći uzročnici dijareje su virusi (rotavirus), bakterije (ešerihija koli, šigela, salmonela) i protozoe (entamoeba histolitika), koji se uglavnom prenose unosom zagađene hrane ili vode, prljavim rukama ili predmetima.
Da bi se to izbeglo, doktorka savetuje redovno pranje ruku, posuđa i pribora za jelo i naglašava da namirnice ne treba držati na sobnoj temperaturi. Za pripremu obroka treba koristiti samo besprekorno higijenski ispravnu vodu, a na putovanjima samo flaširanu vodu.
Neka jedu malo, ali često
Posle svake retke stolice deci mlađoj od dve godine treba dati između 50 i 100 mililitara tečnosti, deci od dve do 10 godina 100–200 mililitara, a starijima od 10 godina koliko god žele.
– Bebe treba dojiti, i to što češće, dok se za ishranu dece starije od godinu dana preporučuju kuvani pirinač, krompir, šargarepa, nemasno meso, riba, banana, pečene jabuke i prepečen hleb.
– Hranu treba dobro skuvati, ispasirati ili izblendirati, kako bi bila lakše svarljiva. Manje količine hrane koje se daju češće lakše se podnose nego obilni obroci i zato je najbolje na svaka tri, četiri sata ponuditi detetu obrok – kaže dr Todorović i naglašava da šećer pogoršava tegobe i zato ga treba izbegavati.
Tečnost se mora nadoknaditi
Dijareja može da dovede do dehidratacije, to jest gubljenja tečnosti, kao i do ozbiljnih nutritivnih poremećaja. To se dešava zbog ubrzanog prolaska stolice kroz creva i ubrzane peristaltike, čime se smanjuje resorpcija vode u debelom crevu. Učestalim i vodenim stolicama dete osim vode gubi i elektrolite kao što su natrijum, hlor, kalijum i bikarbonati i zato dr Todorović savetuje roditeljima da bolesnom detetu daju više tečnosti nego obično i dosta kalorične hrane.
Od tečnosti je najbolje davati:
• oralni rastvor za rehidrataciju
• vodu
• sok od jabuka
• pirinčanu vodu
• supu
•  jogurt.
Kada treba otići lekaru
Nadoknadom tečnosti i adekvatnom ishranom dijareja se u najvećem broju slučajeva može izlečiti i u kućnim uslovima. Međutim, u određenim slučajevima odlazak lekaru je neophodan, tako da ne treba gubiti vreme ukoliko:
• detetu nije bolje ni posle 24 sata
• ima brojne vodenaste ili krvave stolice
• često povraća, ali odbija tečnost i hranu
• dete oseća izrazitu žeđ
• ima visoku temperaturu i osip na koži
Izvor:Blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.