Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Ginekologija

Lečenje upale sluznice kod žena

Lečenje upale sluznice kod ženaBelo pranje je dosta česta pojava kod žena, a također i jako neugodna. Javlja se zbog raznih upala maternice, nekih poznatih gljivičnih oboljenja, stresa ili u nekim slučajevima kao reakcija na neki lek.
Kako smo već spomenuli, bijelo pranje je upala na području sluznice vagine. Dakle, na bijelo pranje gledamo kao na upalu, pa je jako važno na taj način i pristupiti u toku liječenja. Bijelo pranje može upozoriti na povećan broj štetnih bakterija na području sluznice vagine. Ta neravnoteža dovodi do smanjenja količine mliječne kiseline na području sluznice vagine, što dalje dovodi do porasta broja štetnih bakterija.Sve se to u konačnici manifestira kao iscjedak iz vagine, koji nazivamo bijelo pranje.
Kako lečiti belo pranje pomoću lekovitog bilja?
Belo pranje, ili iscjedak možete lečiti uz pomoć čaja od lista bršljana i hrastove kore. Čaj pripremate na način da po tri žlice lista bršljana i hrastove kore, te po jednu žlicu preslice i lista breze, zajedno sa dvije žlice kamilice kuhate pet minuta u jednoj litri ključale vode.Ovaj čaj se pije dva puta dnevno po jednu manju šalicu. Istim ovim čajem potrebno je i ispirati područje infekcije.Za liječenje bijelog pranja dobro je i maslinovo uljeInfekciju možete liječiti i uz pomoć maslinovog ulja i nevena. Slijedite recept: U staklenku od 1kg stavite cvjetova nevena koliko stane. Nakon toga nadolijte maslinovog ulja sve do vrha staklenke, da cvjetovi nevena budu sasvim uronjeni u ulju. Pustite staklenku da odstoji par dana na toplom i sunčanom mjestu. Važno je da ulje koje koristite bude prirodno i bez ikakvog konzervansa. U slučaju da nemate cvjetove nevena, tada možete koristiti cvjetove kantariona. Ovako pripremljen prirodni lijek nanosite u maternicu prije spavanja.

Bolesti, simptomi, lečenja:ženskih polnih organa

bolesti-simptomi-lecenja-zenskih-polnih-organaReproduktivni organi žene skloni su brojnim oboljevanjima, ali se, na sreću, gotovo sva uspešno leče.
Ženski polni organi se dele na spoljašnje i unutrašnje. Spoljašnji čine lako vidljive strukture: venerin breg, velike i male usne, klitoris... Unutrašnje polne organe čine: vagina, grlić materice, materica, jajovod i jajnici.
Najčešće oboljenje stidnice i vagine je vulvovaginitis koje izaziva pojačano lučenje vaginalnog sekreta. Od polno prenosivih bolesti najčešće su veneričke bradavice, koje izazivaju HPV virusi, a prenosive su polnim putem.
Njašeće oboljenje grlića materice je upala ( cervicitis) koju izazivaju bakterije, virusi (HPV) i specifični agensi ( hlamidija, mikoplazma i ureoplazma).
Simptomi su: pojava sekreta, bol u krstima, učestali nagon za mokrenjem i nepravilno krvarenje.
Rak grlića materice je u vezi sa infekcijom HPV virusa. Redovnom kontrolom mogu se otkriti promene u ranom stadijumu i sprečiti razvoj karcinoma.

Opširnije...

Ženski imunitet „neposlušniji“

zenski_imunitet_neposlunijiZašto je slabiji pol otporniji na infekcije, a podložniji autoimunskim bolestima? Okretanje imunskog sistema protiv organizma je danak produženju vrste
MUŠKARCI su fizički jači pol, ali kad je reč o snazi imunskog sistema, ovaj pridev pripada ženama. Činjenica da su one spremnije za imunološke bitke i da iz njih, češće nego muškarci, izlaze kao pobednici. Cena koju za to plaćaju, međutim, nije mala: jak imunitet, okreće se protiv sopstvenog organizma, pa su žene podložnije autoimunskim bolestima!
Smatra se da pet do osam odsto ljudi na svetu boluje od ovih oboljenja, a da 70, čak 80 odsto tog broja, čine pripadnice fizički slabijeg pola. Još se ne zna zašto je to tako, ističe, u razgovoru za „Novosti“, docent dr Mirjana Šefik Bukilica, internista, šef odeljenja za laboratorijsku dijagnostiku Instituta za reumatologiju Srbije.
- Postoji nekoliko pretpostavki o tome zašto su autoimunske bolesti učestalije kod žena - kaže naša sagovornica. - Prva kaže da hormonska razlika itekako utiče na ovakvo stanje. Estrogen i progesteron imaju prozapaljenski efekat, što znači da pospešuju zapaljenje. Muški polni hormoni, za razliku od ženskih, deluju antizapaljenjski.
Smatra se da imunološki sistem žena, mnogo bolje odgovara na najrazličitije napadače. On, takođe, ima jaču reakciju na vakcine. Generalno, ženski imunski sistem, skrojen je tako da obezbeđuje jači imunski odgovor, naglašava dr Šefik Bukilica. Osim toga, zna se da ćelije imunskog sistema nose na sebi receptore za hormone, tako da one najdirektnije mogu da budu pod uticajem muških, odnosno, ženskih hormona.

Opširnije...

Kako sam posle porodjaja vratila vaginu u formu

kako_sam_posle_porodjaja_vratila_vaginu_u_formuKler Lundberg živi u Francuskoj, i prošlog novembra postala je mama. Ona je imala odlično iskustvo sa francuskim bolnicama i lekarima koji su i posle porođaja brinuli o njoj, pa je svoju priču poželela da podeli sa drugim ženama, koje prolaze kroz težak period posle porođaja.
Porodila sam se na klinici “Leonardo Da Vinči”, a nakon toga prepisali su mi deset do dvadeset tretmana koji će mišiće moje vagine povratiti u formu. To je u francuskoj postnatalnoj medicini uobičajena praksa. Dva meseca posle rođenja ćerke, uspela sam da naučim svoju vaginu nekim trikovima”, kaže Kler.
Tokom trudnoće, dobila je stomak i porasle su joj drugi, a kako kaže, nakon trudnoće, njeno telo postalo joj je nepoznato.
“Grudi su mi dosta porasle. Ranije sam bila upoznata sa svojim intimnim organom, ali sada mi je sve bilo strano. Hvala Bogu pa od 1985. Francusko osiguranje plaća program postnatalne nege žena, jer oni su svesni da žene žele da imaju seks sa svojim muževima negudo posle porođaja”, priča Kler. Opširnije...

Naše telo i emocije tokom menstrualnog cuklusa

Nae_telo_i_emocije_tokom_menstrualnog_cuklusaOsećaj tuge, besa, nezadovoljstva, neopisive sreće bez razloga ili ludosti je sasvim normalan. Razlog je jednostavan, vaše telo, baš kao i emocije se menjaju kroz 28 dana. Evo kako to izgleda.
Menstrualni ciklus kod žena traje prosečno 28 dana, sa normalnim rasponom od 21 do 30 dana i hormonski je regulisan. Početak menstrualnog ciklusa je obeležen menstrualnim krvarenjem koje može trajati od 2 do 7 dana. A, sam ciklus podeljen je u tri osnovne faze: folikularna, ovulaciona i luteinska.
- Ovim fazama ako tako možemo da kažemo upravljaju dva hormona. To su LH- luteinizirajući hormon i FSh- folikularno simulizirajući hormon. Oba su hormoni hipofize koji direktno utiču na lučenje hormona jajnika estrogena i progesterona i ciklično se smenjuju. Jednostavnije rečeno hormoni hipofize utiču na jajnike, a hormoni jajnika na endometrijum materice, pa se te faze u mesečnim ciklusima smenjuju - objašanjava dr sci Slavica Vasiljević, ginekolog orddinacije “Merida”.

Opširnije...

Strana 1 od 19