sto_je_predmenstrualni_sindrom_mediumPredmenstrualni sindrom (PMS) je skup vrlo različitih simptoma, a uključuje promjene raspoloženja, bolne i napete dojke, žudnju za hranom, razdražljivost i depresiju. Procjenjuje se da tri od četiri žene koje menstruiraju pate od nekog oblika predmenstrualnog sindroma. Ti problemi obično dosižu vrhunac u kasnim 20-im i ranim 30-im godinama života.

Simptomi se obično javljaju prema predvidljivom obrascu. Međutim, fizičke i emocionalne promjene koje možete osjećati kod predmenstrualnog sindroma mogu tijekom nekih mjeseci biti vrlo intenzivne, a tijekom drugih vrlo slabe.

Predmenstrualni sindrom javlja se 7 do 10 dana prije menstruacije, a nestaje nekoliko sati nakon početka menstruacije.

Dijagnoza se postavlja kliničkim putem, a liječenje je simptomatsko i obuhvaća prehranu, lijekove i savjetovanje

Što uzrokuje predmenstrualni sindrom?

Nije poznato što točno uzrokuje predmenstrualni sindrom (PMS), ali tome može doprinijeti nekoliko čimbenika:

* Ciklične promjene hormona – Znakovi i simptomi predmenstrualnog sindroma mijenjaju se s kolebanjem hormona u tijelu, a nestaju u trudnoći i u menopauzi.
* Kemijske promjene u mozgu – Kolebanje razine serotonina, kemijske tvari u mozgu (neurotransmiter) za koju se smatra da igra ključnu ulogu u raspoloženjima, može biti okidač za simptome PMS-a. Nedovoljne količine serotonina mogu doprinijeti pojavi predmenstrualne depresije, umora, žudnje za hranom i problema sa spavanjem.


* Depresija – Neke žene s teškim oblikom predmenstrualnog sindroma pate od depresije koja nije dijagnosticirana, mada ta depresija sama po sebi ne uzrokuje sve te simptome.
* Stres – Stres može pogoršati neke od vaših simptoma PMS-a.
* Loše prehrambene navike – Neki se simptomi PMS-a povezuju s niskim razinama vitamina i minerala. PMS-u također može doprinijeti konzumiranje jako slane hrane koja može uzrokovati zadržavanje tekućine kao i konzumiranje alkohola i napitaka s kofeinom koji mogu uzrokovati poremećaje u raspoloženju i razini energije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.