parabeniGodinama stručnjaci proučavaju vezu između raka dojke i parabena, hemikalija koje se rasprostranjeno koriste u kozmetičkoj industriji kako bi se produžio rok upotrebe proizvoda.
Britanski stručnjaci su uzeli uzorak tkiva od 40 žena koje su prošle mazektomiju i ustanovili prisutnost parabena, čak i kod sedam žena koje su tvrdile kako nikada ne koriste proizvode ispod pazuha. Parabeni su pronađeni u 158 uzoraka od njih 160, a čak 96 uzoraka je sadržavalo pet najčešćih vrsta parabena.

Isti tim je sproveo slično istraživanje 2004. godine, pa tvrde kako je danas nivo pronađenih parabena četiri puta veći! „Od 2004. godine proizvođači(ali ne svi) su počeli da izbacuju parabene iz dezodoransa/antiperspiranta, zato sam bila prilično iznenađena što sam ustanovila povišen nivo parabena u uzorcima tkiva“, objasnila je Filipa Darbr, istraživač Univerziteta u Redingu i vođa studije objavljene u časopisu „Žurnal primenjene toksikologije“.

Saveti koji mogu da spasu život ženama

One je dodala je kako su parabeni koji su ustanovljeni kod žena koje ne koriste proizvode ispod pazuha, verovatno upijeni putem kože iz nekih drugih proizvoda.

Parabeni su sastavni deo mnogih hidratantnih krema za lice, krema za područje oko očiju, mleka za sunčanje, balzama i ruževa za usne, paste za zube, dezodoransa, gelova i pena za brijanje, šampona…

Koriste se zbog svog fungicidnog i protivbakterijskog delovanja jer produžuju rok trajanja proizvoda. Ova hemikalija imitira delovanje hormona estrogena, koji dokazano ima ulogu u razvoju raka dojke.

Sledeći put kada se našminkate, nanesete dezodorans i kožu negujete hidratantnim mlekom, pogledajte na bočicu i dobro razmislite o sastavu proizvoda, piše Ordinacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.