Nae_telo_i_emocije_tokom_menstrualnog_cuklusaOsećaj tuge, besa, nezadovoljstva, neopisive sreće bez razloga ili ludosti je sasvim normalan. Razlog je jednostavan, vaše telo, baš kao i emocije se menjaju kroz 28 dana. Evo kako to izgleda.
Menstrualni ciklus kod žena traje prosečno 28 dana, sa normalnim rasponom od 21 do 30 dana i hormonski je regulisan. Početak menstrualnog ciklusa je obeležen menstrualnim krvarenjem koje može trajati od 2 do 7 dana. A, sam ciklus podeljen je u tri osnovne faze: folikularna, ovulaciona i luteinska.
– Ovim fazama ako tako možemo da kažemo upravljaju dva hormona. To su LH- luteinizirajući hormon i FSh- folikularno simulizirajući hormon. Oba su hormoni hipofize koji direktno utiču na lučenje hormona jajnika estrogena i progesterona i ciklično se smenjuju. Jednostavnije rečeno hormoni hipofize utiču na jajnike, a hormoni jajnika na endometrijum materice, pa se te faze u mesečnim ciklusima smenjuju – objašanjava dr sci Slavica Vasiljević, ginekolog orddinacije “Merida”.

 

FOLIKULARNA FAZA
Usled dejstva hormona hipofize koji deluju na jajnik počinje da se stvara folukul koji će ići u ovulaciju. Žene se jako dobro osećaju jer je prošla menstruacija i ide se ka ovulaciji. Ten, koža, kosa, sve je kako treba. U ovoj fazi jedan od jajnika se priprema da oslobodi jajnu ćelija u vreme ovulacije. Mozak snažno luči endorfin i serotnoin pa su žene potpuno srećne i samo se smeju. Nema gladi i nervoze, samo vedrina.
OVULATORNA FAZA
Ovulaciju karakteriše nagli skok LH, čije su vrednosti desetostruke u odnosu na vrednosti pre ove faze. Nakon tog brzog skoka nivoa vrednosti u krvi, dolazi i do naglog pada u toku od 7-24h, i u tom periodu sledi otpuštanje jajne ćelije iz jajnika – dolazi do ovulacije. Što se tiče FSH postoji takođe jedan lak skok u ovoj fazi, ali te vrednosti su znatno niže, oko 3 puta u odnosu na prethodne vrednosti.
Značajno je da u toku skoka FSH i LH njihovo lučenje nije ravnomerno, već ima pulsirajući karakter, s tim što im se vrednosti menjaju na 90 min, odnosno svakih 90 min se događaju skokovi, odnosno pulsevi. Samo izbacivanje jajne ćelije iz jajnika je omogućeno prskanjem meška (folikula), što je uslovljeno naglim povećanjem hormonske supstance koja se naziva prostaglandin, i koja učestvuje u samom procesu prskanja meška. Nivo prostaglandina posle ovulacije naglo pada.
U ovoj fazi žene su često nervozne, ratoborne, osećaju ponekad bol, pa misle da imaju upalu jajnika, a neke ovulacije mogu biti praćene i blagim krvarenjem. Izražena je želja za seksualnim odnosom. Ako vam je ova faza bolna popite neki antireumatik, vežbajte i pojedite kockicu crne čokolade.
LUTEINSKA FAZA
Ovu fazu, koja nastaje posle ovulacije, označava formiranje žutog tela (corpus luteum). Naime, odmah nakon ovulacije-izbacivanja jajne ćelije iz meška, dolazi do nakupljanja žutog pigmenta-luteina. Razvoj žutog tela je relativno brz i traje oko 7 dana i praćen je povećanjem nivoa progesterona ali i estrogena u krvi. Posle tog maksimuma ukoliko ne dođe do oplođenja, trudnoće, njihove koncentracije počinju da opadaju.

Sa svoje strane, sekrecija FSH i LH iz hipofize u ovom periodu se održava na relativno niskom nivou. Osnovno stimulišući hormon u lutealnoj fazi je LH, a osnovni glavni produkt te stimulacije je progesteron. Progesteron kod žena koje nisu trudne potiče najviše iz jajnika, a vrlo malim delom se stvara u kori nadbubrežnih žlezda, ali se praktično uzevši može reći da se on uglavnom stvara u žutom telu, koje će vrlo brzo degenerisati u slučaju da ne dođe do trudnoće.

Međutim, ukoliko do nje ipak dođe, posteljica će svojim hormonima održati funkciju žutog tela, još jedan izvestan period vremena. Paralelni pad progesterona i estrogena u krvnoj cirkulaciji dovešće do krvarenja i odlubljivanja sluzokože materice, odnosno do menstruacije.
U ovom periodu jedite više vlaknaste hrane, povrće, voće, kockicu crne čokolade. Šumeći magnezijum sa B vitaminom takođe moće da pomogne kao i fizička rekreacija. Ko pati od nesanice neka popije čaj od kamilice ili matičnjaka sa kašičicom meda.
Pošto ima dosta pregosterona jako je izražena potreba za hranom, naročito slatkišima, tu su i nadutost, razdražljivost, preosetljivost, zadržavanje tečnosti, briga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.