Podaci iz svetske literature govore da postoji znacajno povecanje HP nalaza CIN na grlicu materice. Ovo povecenje se bezmalo odnosi na sve regione sveta, a narocito Balkan i Srbiju. Postoji nekoliko razloga za ovaj znacajni statististicki skok HP nalaza CIN. Pre svega radi se o poboljsanoj dijagnostici (kolposkopija, PAPA test, biopsija, loop ekscizija). Sve ove dijagnosticke procedure znacajno uticu na pravilnu selekciju pacijenata i postavljanje prave dijagnoze. Kao drugi razlog se navodi cesta infekcija Humanim Papiloma Virusom (HPV) koji sa ili bez prisustva kondiloma moze prouzrokovati CIN.

U proslosti tezi stepeni CIN-a (CIN-II i CIN-III) resavani su klasicnom konizacijom skalpelom ili histerektomijom. Uvodjenjem procedura kao sto su termokoagulacija, elektrokoagulacija, radiokoagulacija, laservaporizacija, sonokoagulacija, loopkonizacija, loop ekscizija, laserkonizacija, sonokoagulacija, sonokavitacija i sonokonizacija, potrebe za radikalnim hirurskim pristupima su se smanjile.

Medjutim, ne treba izgubiti iz vida da su klasicne metode lecenja kao sto je histerektomija i radikalna histerktomija vrlo cesto metode izbora.

 

Sve navedene metode imaju svoje dobre i lose strane. Termokoagulacija je bolna i ima relativno dobre efekte u lecenju promena CIN-I i eventualno CIN-II. Lose strane ove metode su „sakrivanje“ skvamokolumnarne (ovaj deo epitela se uvlaci u kanal grlica) granice tako da je ona u buducnosti nedostupna kolposkopskom pregledu.

Elektrokoagulacija i radiokoagulacija su izuzetno bolne metode (moraju se izvoditi u opstoj anesteziji, prave veliku kolateralnu stetu zbog prolaska monopolarne struje kroz celu malu karlicu mogu ostetiti cervikalne zlezde i endometrijum cak i trajno (sto naravno moze uticati na plodnost). Postoje opisani slucajevi potpune destrukcje cervikalnog epitela i teskih ostecenja (Ashermanov sindrom) endometrijuma posle tretmana raditalasima i elektrokoagulatorom. Problem „uvlacenja“ skvamokolumnarne granice u kanal grlica je izrazeniji nego kod termokoagulacionih procedura.

Loop konizacija i loop ekscizija su opisane na drugoj stranici – kliknite ovde.

Krioterapija je metoda proslosti. Prikladna je za lecenje manjih i jednostavnijih lezija. Proces napustanja ove terapije je u velikom zamahu pre svega zbog neefikasnosti i velikih kolateralnih ostecenja zdravih tkiva.

Postoji nekoliko tehnika rada CO2 laserom na grlicu kao sto su vaporizacija, koagulacija, secenje i kombinacija ovih tehnika. Koagulaciona tehnika se primenjuje u slucajevima promena blaze prirode, dok se laservaporizacija primenjuje najcesce i to sa velikim uspehom i visokim stepenom efikasnosti kod promena CIN-I i CIN II. Potrebe za anestezijom su minimalne, metode su gotovo bezbolne i u najvecem broju slucajeva se izvode u lokalnoj anesteziji. Opsta anestezija je potrebna samo u izuzetnim slucajevima i na zahtev pacijenata. Cutting (secenje) tehnika se koristi u slucajevima laserkonizacije (nekoliko koraka intervencije je prikazano na slikama i klipovima ove stranice). Intervencija je brza bezbolna (opsta ili lokalna anestezija), bez velikih kolateralnih ostecenja tkiva. Osim toga dobijeni konus je prikladan za histopatolosku obradi. Postintervencijsko krvarenje, bolovi i leukoreja su minimalnog intenziteta. Trajne komplikacije u smislu suzenja kanala grlica, slabosti grlica u trudnoci, steriliteta i infekcija su ekstremno retke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.