ParametritisParametrijum predstavlja vezivno tkivo spoljašnje strane grlića materice koje se rasprotire bočno, duž mišića karličnog dna, do zida male karlice, ispod peritoneuma, a iznad svodova vagine. Deli se na bočni, prednji i zadnji parametrijum.

Uzrok nastanka

Najčešći uzročnici su streptokoke, stafilokoke, ešerihija koli i dr. Zapaljenjski procesi se uglavnom prenose limfnim i krvnim putem sa grlića materice, perkontinuitatem sa obolelog peritoneuma male karlice. Najčešći razlozi za nastajanje parametritisa su pobačaji, posle porođaja, posle instrumentalnih manipulacija na grliću materice, posle histerosalpingografije i insuflacije jajovoda.

Klinička slika

Klinička slika akutnog parametritisa se karakteriše povišenom temperaturom, jezom i drhtavicom, ubrzanim pulsom, otežanim mokrenjem i defekacijom, bolom u donjem delu trbuha. Pri pregledu se opipava ograničena bolna infiltracija čvrste konzistencije. Ukoliko je proces izuzetno napredovao, infiltrati se šire lepezasto i dopiru do zidova male karlice, sa vidno izbočenim zadnjim svodom vagine. Nekada može nastati apsces kao komplikacija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ginekološkog pregleda, l aboratorijskih analiza.

Lečenje

Lečenje podrazumeva hospitalizaciju, primenu antibiotika širokog spektra i simptomatsku terapiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.