Nastanak genitalnih bradavica uzrokuje HPV virus, koji pripada porodici Papillomavirusa. Pripadaju u najčešće spolno prenosive virusne zaraze u svijetu, s visokom učestalosti infekcije u mladih . Danas je poznato više od 150 tipova HPV virusa, od kojih 40-ak genitalnih tipova. Mnoge zaražene osobe nisu niti svjesne zaraženosti HPV-om, jer određeni tipovi virusa ne uzrokuju vidljive znakove bolesti niti kliničke simptome . Prema press podacima iz Velike Britanije i SAD, oko 70% amerikanaca i 60% Britanac nije nikada čulo i ne zna što uopće znači HPV.
Tko obolijeva od genitalnih bradavica?
Inficirati se mogu spolno aktivni muškarci i žene svih dobi, svih rasa i socioekonomskih slojeva, homoseksualci i heteroseksualci. Zaraziti se može i novorođenčad tijekom poroda kroz zaraženi porođajni kanal rodilje.

Koji su znakovi bolesti
Promjene kože i sluznica kod nastanka genitalnih bradavica na vanjskim genitalnim organima različitog su izgleda, lokalizacije i veličine. Klinički se pojavljuju kao šiljati i ravni kodilomi, pojedinačni ili multipli, u podlozi kojih su HPV tipovi niskog rizika malignosti 6 i 11. Ponekad su promjene velike i spajaju se , ponekad izgledaju poput cvjetače, a mogu nastati i u mokraćnoj cjevi, rektumu, rodnici, na vratu maternice, u usnoj šupljini. Od klinilkih entiteta koji nastaju zarazom HPV treba još izdvojiti giganski kondilom (Buschke-Lowenstein ) i bowenoidnu papulozu.
Koliko vremena nakon infekcije treba do pojave kliničkih znakova bolesti?
Simptomi obično nastanu 2 do 3 mjeseca nakon infekcije , alči može proči i 1-20 mjeseci od zaraze prije pojave znakova bolesti, a da je zaražena osoba nesvjesna zaraze i kroz to vrijeme inficira nove parntere.
Kako se prenosi genitalna HPV infekcija ?
Najučestaliji put prijenosa je intimnim kontaktom s inficiranom kožom i sluznicama sa zaraženom osobom. Virus se ne prenosi putem krvi niti tjelesnim tekućinama.
Kako se dijagnosticiraju genitalne bradavice?
Dijagnosticiraju se prema mjestu nastanka i karakterističnim promjenama (ravne, uzdignute, šiljaste mekane tvorbe, pojedinačne ili više njih u nakupinama, male ili velike, ponekad izgledaju izbrazdano poput cvjetače. U žena se tijekom proširene dijagnostike može učiniti kolposkopija, kada se pregleda unutrašnjost rodnice i vrat maternice, uzme Papa bris i bris za HPV genotipizaciju.
Kakva je terapija genitalnih bradavica ?
Terapija za vanjske bradavice uključuje lokalnu aplikaciju podofilina ,imiquimod ,krioterapiju, elektrokauterizaciju, laser ili kiruršku eksciziju . Imiquimod, podofilin i podofilotoksin ne smiju se koristiti u terapiji genitalnih bradavica kod trudnica.
Kako mogu izbjeći HPV zarazu i genitalne bradavice?
Moguće je smanjiti rizik od HPV infekcije i nastanka genitalnih bradavica prakticiranjem sigurnog seksa sa nezaraženim stalnim partnerom . Osobe koje često mijenjaju partnere u povećanom su riziku od svih spolno prenosivih zaraza, pa tako i HPV infekcije. Kondomi su dobra zaštita, ali nisu stoposto sigurna zaštita.
Kakva je veza između HPV, genitalnih bradavica i mogućeg nastanka karcinoma?
Tipovi visokog rizika HPV (16,18) koji su poznati onkogeni nisu uobičajeni za nastanak genitalnih bradavica u žena i muškaraca , koji prvenstveno uzrokuju tzv. benigni tipovi virusa 6 i 11. Žene koje imaju genitalne bradavice, kao i sve spolno aktivne žene trebaju ići na godišnje kontrole Papa razmaza.
Što ako sam trudna, a imam genitalne bradavice?
Važno je da trudnica kaže svome liječniku specijalisti u slučaju da ona ili partner imaju genitalne bradavice .
Zbog hormonskih promjena tijekom trudnoće, bradavice mogu rasti veće i brojnije, ponekad mogu smetati tijekom porođaja. Ponekad trudnica s komplikacijama zbog rasta genitalnih bradavica u kanalu rodnice ili na vratu maternice treba roditi carskim rezom.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.