Lumphogranuloma_ingvinaleČetvrta polna bolest (lymphogranuloma inguinale, lymphogranuloma venereum, donovanoza, Nicolas-Durand-Favreova bolest), prenosi se gotovo isključivo polnim putem a izaziva je Chlamydia trachomatis, serotipovi L1-L3. Najcešce se javlja u tropskim i suptropskim područjima. Ima 3 stadijuma: primarna lezija, razvije se nakon inkubacije od oko 14 dana u obliku papule ili papulopustule i konačno ulcerira; zatim se oko dve nedelje posle primarne lezije jave buboni, obično u preponama kao povecani bolni limfni čvorovi, koji mogu medusobno srasti u pakete i fistulirati; kao treći stadijum javlja se genito-ano-rektalna ulcerozna elefantijaza poznata i pod nazivom esthiomene (Jersildov sindrom) pri kojoj može nastati elefantijaza genitalija a može se razviti i striktura rektuma. Limfogranuloma ingvinale (lymphogranuloma venereum) je polna bolest karakteristicna za tropska i suptropska podrucja, a kod nas i u Europi najveca incidenca bolesti se beleži u luckim gradovima, vezano uz prostituciju. Češća je medu muškom populacijom.

 

Mikrobiologija

Uzročnik bolesti je Chlamydia trachomatis, serotipovi L1, L2 i L3.

Klinicka manifestacija bolesti

Prvi klinički znak bolesti je primarna lezija koja se prezentuje kao papula koja prelazi u papulovezikulu, nakon čega nastaje plitka ulceracija. Primarna lezija se nalazi na spoljnim genitalijama, a kod žena u vagini ili cerviksu. Otprilike mesec dana nakon javljanja primarne lezije nastupa slika regionalnog limfadenitisa što je glavni simptom bolesti. Limfni čvorovi postupno rastu, kofluiraju medusobno, omekšaju i na kraju prazne preko fistula. Kod muškaraca su najčešće zahvaćeni ingivinalni čvorovi i to češće samo na jednoj strani. Proces se smiruje posle 2-3 meseca. Kasne komplikacije se javljaju godinama nakon primarnog procesa, a javljaju se u obliku ulceracija, striktura i fistula.

Dijagnostika

Dijagnostika se bazira na anamnezi, klinickoj slici, a konacno se dokazuje laboratorijskim metodama; mikroskopiranje preparata bojanog po Giemsi.

Terapija

Antibiotska terapija- tetraciklini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.